Orwell cezasına onama kararı

Berkay SAĞOL

Aydın’ın Yenipazar ilçesinde bulunan ve açılışı geçen kasım ayında gerçekleştirilen Ali Kuşçu Matematik Evi ve Köy Yaşam Merkezi’nde görevlendirmeyle çalışan öğretmen Bendegül Uyaroğlu’na kınama cezası verilmesi istemiyle soruşturma açılıp uyarı cezası verildi.

Uyaroğlu’nun soruşturmaya gerekçe olarak, öğretmen maaşlarının düşük olmasını eleştirmesi ve George Orwell’in 1984 romanındaki “Zeki bir insana en büyük işkence cahillerin tercih ettiği düzende yaşamaktır” sözünün yer aldığı sosyal medya paylaşımlarını yapması olduğu öğrenildi.

Uyaroğlu’na 21 Haziran tarihinde açılan soruşturma kapsamında 11 Temmuz’da ceza verildi. Gönderilen yazıda, “21 Haziran 2023 tarihli soruşturma raporunda, yasanın suç saydığı disiplin olayının meydana geldiği ve ‘kınama’ kapsamına girdiği belirtilmektedir. Konu ile ilgili ödül, disiplin ve başarı durumunuz birlikte değerlendirilerek soruşturma raporunda teklif edilen 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125/A maddesi uyarınca ‘uyarma’ cezası ile tecziyenize karar verilmiştir” denildi. Yazıda ayrıca 7 gün içerisinde karara itiraz edilebileceği belirtilirken, Uyaroğlu’nun cezaya itiraz edeceği, cezanın kesinleşmesi durumunda ise yargı yoluna başvuracağı öğrenildi. Anayasa Mahkemesi (AYM), bugüne kadar verdiği birçok kararda, ifade özgürlüğüne gerekçesiz olarak yapılan müdahalelerin Anayasa'nın 26. maddesini ihlal edeceğini ifade etti.