9 bine yakın işçinin çalıştığı Uşak Organize Sanayi Bölgesi’ndeki işletmelerin işçilere izin vermemesi ve servisle her gün köylerden ulaşım sağlaması bölge halkında endişeye yol açıyor

OSB, Uşak ve Kütahya’yı tehdit ediyor

Osman ÇAKLI

Kütahya Gediz’e bağlı köylerden iki bine yakın işçi gelen Uşak Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bir koronavirüs pozitif vakası daha çıktığı bildirildi. Uşak ve Kütahyalılar, 9 bine yakın işçinin çalıştığı OSB yüzünden salgının yayılmasından endişe ediyor. Geçtiğimiz günlerde Uşak Çakırlar ve Yeşildere köylerinin karantinaya alınması ve bölgede yaşayan işçilerin izne çıkarılmasının ardından, bu kez de Fırdan’da yaşayan ve Uşak OSB’de çalışan H.Y. isimli yurttaş virüs teşhisiyle Uşak Devlet Hastanesi’ne yatırıldı. H.Y.nin eşi de testin pozitif çıkması üzerine perşembe günü çocukları ile birlikte Gediz Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Önlem amaçlı olarak H.Y. ve eşinin ailesinden 35 kişinin ‘kendilerini evlerinde karantinaya almaları’ istendi.

Salgını önlemek için resmi makamlardan radikal tavır bekleyen Fırdan köyü Muhtarı Nihat Karadağ ve virüse yakalanan H.Y. süreci BirGün’e anlattı. Bin 300 nüfuslu köyde yaklaşık 80 kişinin Uşak ve Gediz OSB’de, 100 kişinin de Gediz’de kamuda çalıştığını söyleyen Muhtar Karadağ “180 civarı yurttaşımız her gün Uşak ve Gediz’e işe gidiyor. Köye giriş çıkış hala serbest. Bu servisler şu an virüsü gezdiriyor olabilir. Gediz Kaymakamlığı, İlçe Sağlık Müdürlüğü ve emniyet güçleri ile iletişime geçtik. Köyümüzün karantinaya alınmasını, çalışanların haklarının korunmasını istedik. Yetkililerden, fabrika servislerinin yasaklanmasını ve işçilere ücretli izin verilmesini istiyoruz” dedi.

ÇALIŞANLARA TEST YAPILMADI

Geçtiğimiz salıdan bu yana Uşak Devlet Hastanesinde yatan H.Y. de yaşadığı süreci şöyle anlattı: “Uşak OSB’de çalışıyorum. Şikâyetlerim yaklaşık 15 gün önce sırt bel ağrısıyla başladı. Başta ciddiye almadım. İşe gitmeye devam ettim. Terleme başlayınca Gediz Devlet Hastanesi acile gittim. ‘Başka vakalar var, seninle ilgilenemeyiz’ dediler. Üç gün sonra eşimde de aynı şikâyetler başladı. Dört gün sonra acile tekrar gittim. Bu kez iğne yapıp gönderdiler. Bu süreçte işe hep gittim. 5. gün tekrar acile gittim. Yine iğne yapıldı. Geçen pazartesi fabrikada fenalaştım. Ambulans geldi. Ancak sağlık görevlileri ‘durumun iyi’ diyerek ambulansa almadı. İş arkadaşlarım salı günü beni Uşak Devlet Hastanesine getirdi. Covid-19 şüphesiyle yatırıldım.

Tetkiklerin ardından pozitif olduğum anlaşıldı. Çalıştığım fabrika, test sonucundan sonra üretimi durdurdu. Çalışanlara test yapılmadı ve izne çıkarıldılar.”

FABRİKAYI BİR VAKA İÇİN KAPATAMAYIZ

OSB bölgesi için izleyecekleri yol ve uygulamalara ilişkin açıklama yapan Uşak Valiliği “Özellikle Banaz ve çevresinde yayıcı durumda vakalar mevcut. Uşak’ta şu an 95 vaka var, salgın her yere yayılmış olabilir; ama biz kalkıp Uşak’ı kapatmıyoruz. Sağlık Bakanlığı algoritmasına göre çalışıyoruz. Bin kişinin çalıştığı fabrikayı bir pozitif vaka yüzünden kapatamayız. Bin kişiye bulaşma ihtimali varsa bunun için de önlem alırız. Fakat temas etmenin ölçüleri var.”