Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdikleri görüşmeyle ilgili...

Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdikleri görüşmeyle ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Meclis'te basın toplantısı yapan Zana, görüşmeyle ilgili bilgileri kamuoyuna açıkladı.

İLK BASIN TOPLANTISI
TBMM'de ilk defa bir basın toplantısı düzenlediğini belirten Zana, "Bunun genel bir barışa katkı sağlaması dileklerimle" sözlerine başladı.

Zana, Başbakan'a Oslo sürecinin yeniden başlatılması gerektiğini söylediğini açıkladı. Zana, "Denenmeyen tek yol sürdürülebilir müzakeredir. Bu anlamda Oslo görüşmelerinin milat olduğunu ve bu görüşmelerin yeniden başlaması gerektiğini ifade ettim" diye konuştu.

Zana özetle şunları kaydetti:

AÇIK YARALARIMIZ KANIYOR: Başbakan'a Roboski katliamının, cezaevlerinde yaşananların ve süregelen polis şiddetinin açık yaralarımızı kanatttığını söyledim.

SÖYLEM VE SÖZ YETMİYOR ARTIK: Yaşananların ve yaşanmakta olanların tüm çıplaklığıyla ortaya konmasına ve çözüm aranmasına ihtiyaç var. Kendilerine de ilettiğim gibi, halklarımıza artık söylem ve söz yetmiyor.

TEK YOL MÜZAKERE: Türkiye'de onlarca yıldır denenen güvenlikçi politikaların sonuç vermediğini gördük. Denenmeyen tek yol sürdürülebilir müzakeredir. Bu anlamda Oslo görüşmelerinin milat olduğunu ve bu görüşmelerin yeniden başlaması gerektiğini ifade ettim.

ÖZÜR DİLEMEK ZAAF DEĞİLDİR: Devletler kendi yurttaşlarından özür dilemeyi bir zafiyet olarak görmemeli. Özür dilenmesi talep edilen halk bir başka devlet değil, kendi yurttaşlarımız dedim.

ÖCALAN'A EV HAPSİ HAYATİ ÖNEMDE:  İdam gibi bir tabuyu yıkan bu ülkenin Sayın Öcalan'ın pekâlâ ev hapsine alabileceğini ve bunun hayati bir önem taşıdığını belirttim.

'SİLAH BIRAKIN OPERASYON DURSUN' SÖYLEMİ GERÇEKÇİ DEĞİL: Yaralarımız açık ve kanıyor. Bu nedenle de gerçekçi olmayan talepler karşılık bulamaz. 'Silahları bırakın operasyonlar durur' söylemi gerçekçi olmayan taleplerden. Bunun altını çizdim.

'BAŞBAKAN SAMİMİ'

Öte yandan Leyla Zana daha önce "Bu sorunu Başbakan çözer" şeklinde açıklama yapmıştı. Zana'nın bu açıklaması tartışma yaratmıştı. Zana, dünkü basın toplantısında benzer sözleri yineledi. Zana şunları kaydetti:

"Görüşme son derece nazik bir ortamda gerçekleşti. Başbakan tüm taleplerimizi büyük bir dikkat ve nezaketle dinledi. Bu görüşmenin kesintiye uğrayan sürecin açılmasına katkı sağlayacağına, halklar için umutvari bir sürecin yaratılmasına ve barışın gelmesine olumlu bir etki yapacağına inanıyorum. Sayın Başbakan hem görüşme sürecinde hem de sonrasında görüşmeyle ilgili yaptığı değerlendirmede, diyalog sürecini açık tutmak konusunda samimi tavrını göstermiştir. Bunun için teşekkür ediyorum."

NE OLMUŞTU?
Erdoğan: Verimli bir görüşme oldu
Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, Başbakan Tayyip Erdoğan'dan görüşme talebinde bulunmuştu. Erdoğan, talebe jet hızıyla olumlu yanıt vermişti. Başbakan ve Zana, cumartesi günü Başbakanlık Resmi Konutu'nda bir araya geldi ve görüşme yaklaşık 1 saat 50 dakika sürdü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Leyla Zana ile yaptığı görüşmeye ilişkin, “Gayet iyi geçti, gayet verimli olduğuna inanıyorum” demişti. Erdoğan, Zana'nın basın toplantısı yapacağını anımsattı ve daha fazla konuşmasının doğru olmadığı açıklamasını yaptı.

TARTIŞMA YARATMIŞTI
Zana, Dağlıca'daPKK saldırısı öncesinde verdiği röportajında, "Erdoğan'ın bu işi çözeceğine inanıyorum" mesajı vermişti. Erdoğan ise kendisine yönelik bir görüşme talebi gelmediğini, gelmesi durumunda bir milletvekili olarak Zana ile görüşmekten kaçmayacağını söyleyerek olası bir talebe yeşil ışık yakmıştı. Zana'nın açıklamaları üzerine BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ise, AKP'nin Kürt sorunuyla ilgili uygulamalarını eleştirdikten sonra, “Bu uygulamalardan sonra kalkıp ‘Ben sorunu çözeceğim’ diyeceksin. Her kim Başbakan'dan umutluysa bu saflıktır, AKP gibi düşünmektir” demişti.

Oslo görüşmeleri

Oslo görüşmesi ya da Oslo görüşmeleri, bazı MİT yetkilileri ile PKK yöneticileri arasında 2009 ya da 2010 yılından beri Norveç'in Başkenti'nde yapılmış olan gizli görüşmelerdir.

Böyle bir görüşmenin gerçekleştiğine ait ilk iddia sızdırıldığı belirtilen bazı ses kayıtlarının 2011 Haziran ayında internette yayınlanması ile ortaya atılmıştır. Ses kaydına göre PKK ile Devlet arasında görüşmede yer alan kişiler Mit Müsteşarı Hakan Fidan, Mit Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş, KCK’li Mustafa Karasu, PKK’li Sabri Ok, Kongra-gel Başkan Yardımcısı Zübeyir Aydar ve koordinatör ülke temsilcileridir. Görüşmeler uzun süre kamuoyundan gizli şekilde yürütüldü. Ancak 2011 yılının sonlarında ortaya çıkan bir ses kaydı ile gündem değişti ve kamuoyu PKK ile devletin masaya oturduğunu öğrendi.