2 bin 4 gündür Silivri Cezaevi’nde bulunan Gezi tutuklusu Osman Kavala, umudunu koruduğunu belirterek "Hiç kuşkusuz bu utanç verici karar bozulacak” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi
Osman Kavala: Bu utanç verici karar bozulacak

Gezi tutuklusu iş insanı Osman Kavala, 2 bin 4 gündür cezaevinde. Cumhuriyet Gazetesi'nden Barış Terkoğlu'na konuşan Kavala, davanın siyasî olduğunu vurgulayarak, "Hiç kuşkusuz, bu utanç verici karar bozulacak. Ancak bunun ne zaman olacağını siyasi gelişmeler belirleyecek" dedi.

Gezi davasından Ergenekon davası sürecindeki tutumuna, kendisine yöneltilen eleştirilere ve suçlamalara kadar pek çok konuda değerlendirmelerde bulunan Kavala'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Çalışma ofisimin yakınlığından dolayı protestolar sırasında Gezi Parkı’na sık sık gittim. Bunu da ifadelerimde belirttim. Eğer parkta düzenlenecek konser türü bir etkinlik için benden destek istenecek olsaydı yardımcı olmaya çalışırdım, bunu da saklamak ihtiyacı hissetmezdim. Bugüne kadar gizli tuttuğum hiçbir faaliyetim olmadı. Ancak, Gezi’nin finansörü suçlaması yapılırken Soros’un fonlarını kullanarak çeşitli örgütleri protestolara katılmaya yönlendirdiğim, protestocuların ihtiyaçlarını karşılayarak onları eyleme teşvik ettiğim kastediliyor. Bunlar protestolara katılan yurttaşlarımızı itibarsızlaştırmaya, Gezi protestolarıyla ilgili şaibe yaratmaya yönelik çirkin iddialar.  

"TÜRKAN SAYLAN'IN EVİNE KOŞTUK"

Ergenekon’la ilgili olarak ilk tutuklananlar arasında JİTEM ile ilişkileri olduğu düşünülen kişilerin bulunması, başlangıçta bende de bu davanın bir temizlenmeye yol açabileceği izlenimini yaratmıştı. Bu beklentiyle, bu davanın güvenlik kurumlarında karanlık ilişkileri aydınlatması için derinleştirilmesi çağrısı yapan bir bildiriyi ben de imzaladım. O dönemde Gülenci yapılanmanın Emniyet içinde örgütlü olduğunu biliyordum, ancak yargıda etkili olduğunu tahmin etmiyordum. İlerleyen süreçte soruşturma ve tutuklamaların tamamen iktidara ya da Gülen cemaatine muhalif olarak görülen gazetecilere, sivil toplum kuruluşlarına yönelik olarak genişlemesi bakışımın değişmesine neden oldu. Arama yapıldığını duyunca eşimle birlikte Türkân Saylan’ın evinin önüne koştuk.

"SOROS İLE ÖZEL BİR İLİŞKİM OLMADI"

Açık Toplum Vakfı kurulmadan önce irtibat ofisinin danışma kurulunda daha sonra da Vakfın yönetim kurulunda görev yaptım. George Soros ülkemizi ziyaret etiğinde diğer üyelerle birlikte kendisiyle düzenlenen toplantılara katıldım. Vakfı temsilen Soros’la iletişim içinde olmak, geldiğinde yetkililerle yaptığı görüşmelerde kendisine refakat etmek Yönetim Kurulu Başkanı’nın işiydi. Böyle bir konumum olmadığı için Soros’la diğer yönetim kurulu üyelerinden farklı, özel bir ilişkim de olmadı."

"BU UTANÇ VERİCİ KARAR BOZULACAK"

Kendisiyle beraber 7 kişinin tutuklandığı gezi davasının da siyasî olduğunu vurgulayan Kavala, "Hiç kuşkusuz, bu utanç verici karar bozulacak. Ancak bunun ne zaman olacağını siyasi gelişmeler belirleyecek" dedi.