CHP’li Ünal Çeviköz, ÖSO ve diğer grupların Suriye’de savaş suçu işlediğine dair iddiaları Meclis’e taşıdı. Çeviköz, esir alma, kötü muamele, işkence ve tecavüz’ gibi savaş suçları işlenmiş olabileceğini ifade etti.

ÖSO’nun savaş suçları için ne tür tedbirler alınıyor?

Politika Servisi

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin Türkiye destekli grupların Suriye’de savaş suçu işlediğine dair raporu Meclis’e taşındı. CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz, raporda bu yapıların ‘esir alma, kötü muamele, işkence ve tecavüz’ gibi savaş suçları işlemiş olabileceğinin ifade edildiğini” belirterek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun cevaplaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

“Suriye Milli Ordusu’nun söz konusu eylemleri hakkında hangi tedbirler alınmaktadır? diye soran Çeviköz, Konsey’e bağlı Uluslararası Bağımsız Suriye Arap Cumhuriyeti Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı raporda vahim iddiaların yer aldığına dikakt çekti.

Çeviköz, 15 Eylül’de Cenevre’de tanıtılan ve 2020’nin ilk altı aylık dönemini kapsayan raporda, “Afrin, Resulayn ve çevrelerindeki bölgelerde, Türkiye destekli geçen yıl Suriye Milli Ordusu adını alan Özgür Suriye Ordusu’nun ‘esir alma, kötü muamele, işkence ve tecavüz’ gibi savaş suçları işlemiş olabileceği ifade edilmiştir” dedi.

SAVAŞ SUÇU İŞLEDİLER

Çeviköz, raporda, “Suriye Milli Ordusu tarafından gözaltına alınan Suriye vatandaşlarının yargılama için Türkiye’ye gönderilmesinin ‘yasa dışı yer değiştirme olarak savaş suçu’ olarak sayılabileceğinin” kaydedildiğini vurguladı.

HANGİ TEDBİRLER ALINIYOR?

►Raporda bahsedilen olayların ülkemizin kontrolündeki alanlarda gerçekleşmesi ve söz konusu savaş suçlarının ülkemizi bağlama ihtimalinin olması nedeniyle, Suriye Milli Ordusu’nun söz konusu eylemleri hakkında hangi tedbirler alınmaktadır?

►Erdoğan 22 Şubat’ta Türkiye’nin Libya’daki faaliyetlerine ilişkin, “Kahraman askerlerimiz, Suriye Milli Ordusu’ndan ekiplerimizle beraber oradayız” demiştir. Suriye’de kontrol altına almakta zorlanılan bir grubun, Libya’da da savaş suçu işleyebileceği göz önünde bulundurulmuş mudur?

►Bu gruplarla hem Suriye’de hem de Libya’da ortak hareket etmekten vazgeçecek misiniz?