Esad rejimi, sevkıyatı ve geçişleri kolaylaştırmak için Türkiye-Suriye sınırında bulunan Resulayn’ı da almaya çalışan muhaliflere hava bombardımanı düzenledi. Sınır ihlali olduğu iddiası üzerine Türkiye de savaş uçakları kaldırdı...

Suriye'nin Haseki kentindeki Resulayn ilçesinde, muhalifler ile Esad rejimi arasında yaşanan çatışmalar had safhaya ulaştı.


HAVA BOMBARDIMANI YAPILDI

Esad'a bağlı birlikler, muhaliflerin konuşlandığı Resulayn'daki bölgeye savaş uçaklarıyla bombardıman gerçekleştirdi.
Dün sabah 09.00 sularında gerçekleştirilen bombardımanda çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği iddia edildi.


YARALILAR TÜRKİYE'YE GETİRİLDİ

Yaralanan Suriyeliler'den 29'u ise Türkiye'ye getirildi. Ancak 7 yaralı yaşamını yitirdi. Çoğu ağır yaralı 22 Suriyeli ise ilk müdahalelerinin ardından Urfa ve Mardin’deki hastanelere sevk edildi.


TÜRKİYELİLER DE YARALANDI

Bu arada, sınır hattında nöbet tutan bir TSK mensubu asker ile 2 Türkiye yurttaşı hafif şekilde yaralandı.


URFA’YA ROKET MERMİSİ DÜŞTÜ

Tüm bu gelişmelere paralel olarak Suriye'den atıldığı belirtilen bir roketatar mermisi Türkiye'nin Suriye sınırında bulunan Urfa'nın Ceylanpınar ilçesinde boş araziye düştü. Ceylanpınar’da yerleşim birimlerine 500 metre uzaklıktaki Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nde (TİGEM) bulunan boş araziye düşen roketatar mermisinin muhaliflere mi yoksa Esad ordusuna mı ait olduğu ise açıklanmadı.


HALK PANİK İÇİNDE

Yaşanan patlamaların ardından halk, Ceylanpınar'ın vurulduğunu zannederek sağa sola kaçıştı. Geçen haftadan bu yana süren çatışmalar nedeniyle Ceylanpınar halkı da tedirgin. Zira, çatışmalarda seken kurşunlar bölgedeki evlere de isabet ediyor. Halk bölgeyi terk ederek, başka yerlerde bulunan yakınlarının yanına yerleşiyor.


TÜRKİYE UÇAK KALDIRDI

Yaşananlar Ceylanpınar'da büyük panik yaratırken, Türkiye de savaş uçaklarını keşif amacıyla sınıra gönderdi. Uçakların "vur emri" aldığı iddia edildi. Öte yandan Suriye uçaklarının Türkiye sınırını ihlal ettiği de iddialar arasında.
Değişen angajman kuralları gereği, sınır ihlali söz konusu olursa Türkiye'nin vurma "yetkisi" bulunuyor. Özetle bu gelişmeler Türkiye'yi savaşa biraz daha yaklaştırıyor.

***

KİM NE DEDİ


Ceylanpınar Belediye Başkanı İsmail Arslan: "Patlamanın etkisiyle ilçedeki bazı ev, işyeri ve kamu binalarının camları kırıldı. Görgü tanıklarının anlattığına göre Suriye jetleri kendi taraflarındaki bir yerleşim yerini bombaladı. Suriye tarafında 50 civarında ölü olduğu söyleniyor. Kırılan camlar nedeniyle Ceylanpınar’da yaralananlar var. Şarapnel parçaları TMO binasına da isabet etti. Ambulanslar sürekli yaralı taşıyor. Her tarafta şarapnel parçaları var.”



***


NEDEN ÖNEMLİ


Geçen hafta Suriyeli muhalifler, Haseki kentindeki Resulayn'ı ele geçirmek için harekete geçti.
Muhalifler, hali hazırda Hatay sınırındaki Afrin'i, Antep sınırındaki Azez'i, Urfa sınırındaki Tel Abyad'ı ele geçirmiş durumda. Yine Türkiye-Suriye sınırında yer alan bölgelerin bir çoğunda muhalifler ile Esad rejimi arasındaki çatışmalar da devam ediyor.


Çatışmaların özellikle sınır bölgesinde yoğunlaşması dikkat çekiyor. Buna paralel olarak, Türkiye'nin muhaliflere yardım ettiği, sınırdan silah sevkıyatı yapıldığına ilişkin iddialar güncelliğini koruyor.
Sınırın kontrolü özellikle geçişler ve askeri sevkıyat açısından önemli. Öte yandan muhaliflerin sınırdaki alanları ele geçirmesiyle resmi olmasa da fiili tampon bölge oluşuyor.


***

NATO: Türkiye’yi korumak için ne gerekiyorsa yapacağız


NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Ceylanpınar'daki gelişmelerin ardından yaptığı açıklamada, "NATO'nun Türkiye'yi korumak ve savunmak için ne gerekiyorsa yapacağını" söyledi.
Çek Cumhuriyeti'nde Ceylanpınar'daki gelişmelerle ilgili soruları cevaplayan Rasmussen, "NATO olarak, müttefikimiz Türkiye'yi korumak ve savunmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Türkiye'yi koruyup savunabileceğimizden emin olmamızı sağlayacak tüm planlarımız mevcut. Bu yolla, Türkiye'ye yönelik saldırılar konusunda da caydırıcı olmayı ümit ediyoruz" diye konuştu.
Rasmussen geçtiğimiz ay da Türkiye’yi, Suriye’nin “kabul edilemez saldırılarına cevap verirken gösterdiği ihtiyat" nedeniyle tebrik etmiş ve "Gerekirse Türkiye’yi savunmak ve korumak için bütün planlar mevcut, fakat umarım buna gerek kalmaz" demişti.

***

İsrail Suriye’yi bombaladı


İsraİl Golan Tepeleri'ne düşen top mermisinden sonra, ikinci günde de Suriye topraklarını top ateşine tuttu. İsrailli yetkililer daha önce yaptıkları açıklamada Suriye'den kasıtlı olarak bir saldırı olduğunu düşünmediklerini söylemişlerdi. Yaşanan bu gelişmeler bölgedeki gerilimin yükselebileceği ve İsrail'in de savaşa girme olasılığını artırabileceği yorumlarına neden oldu.