Batı Karadeniz’de 2 kişi sel sularına kapıldı, dere yatağında bulunan otel ve apartman çöktü. Bartın’da sel bölgesine giden CHP’li Bankoğlu, “Geçen sene selden sonra yapılan yapılar yeniden hasar gördü” diyor.

Otel açılmadan sel alıp gitti
Fotoğraf: AA

Dilara ŞİMŞEK

Geçen sene meydana gelen sel felaketinden çıkarılmayan dersler Batı Karadeniz’de yeniden kendisini gösterdi. Beş gündür sağanak yağışa teslim olan bölgede sel suları önüne geleni sürükledi. Kentlerde son durum gün ağarınca ortaya çıktı. Kastamonu ve Düzce’de 2 kişi sel sularına kapıldı.

Azdavay ilçesine bağlı Derelitekke köyünde dere yatağında bulunan bir ev ve cami sel sularına kapılarak yıkıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kastamonu'da 170 ihbar alındığını ve 130 vatandaşın tahliye edildiğini açıkladı. Bakan, şu açıklamalarda bulundu: “Bir vatandaşımız kayıp, Küre İkizciler Köyünde Recep Bakırcı, 22 yaşında. 180 vatandaşımızı öğrenci yurtlarımızda, otellerimizde misafir ediyoruz. Enerji sıkıntısı yaşadığımız köy 31 tane. Köy yollarımızda 118 ulaşamadığımız köyümüz var.”

Düzce'de sel sularının yarattığı tahribatı gidermek için çalışma yapan iş makinesi devrildi. İş makinesinin operatörü Okan Bayrak, sel sularına kapıldı.

Düzce’de sele kapılan Okan Bayrak’ı arama çalışmaları gün boyu sürdü. (Fotoğraf: İHA)Düzce’de sele kapılan Okan Bayrak’ı arama çalışmaları gün boyu sürdü. (Fotoğraf: İHA)

İnşaat halindeki termal otelin bir bloğu yıkıldı, iki köyü birbirine bağlayan 1 buçuk metrelik yol sel sularıyla kaplandı. Selin vurduğu termal otelin, 3 ay sonra hizmete başlayacağı öğrenildi. Sel sularına karışan içme suyu ana hattı nedeniyle kentte su kesintisi meydana geldi.

Düzce’de dere yatağında inşaat halindeki otel çöktü. (Fotoğraf: İHA)Düzce’de dere yatağında inşaat halindeki otel çöktü. (Fotoğraf: İHA)

Karabük'ün Yenice ilçesine bağlı Güneyköy’de, selde 2 katlı bir bina yıkıldı, 3 katlı bina yan yattı. Değirmenyanı köyünde köprü çöktü, elektrik direkleri devrildi.

Bartın'da metrekareye son 24 saatte 80 kilogram yağış düştü. Kozcağız beldesindeki Kozcağız Barajının tahliye tünellerinden sular bırakıldı. Kavaklık Mahallesinde gece sular yükselirken, Kemal Ünal adlı yurttaşa ait 4 katlı bina çöktü. Bina daha önce tahliye edildiği için can kaybı ya da yaralanma olmadı. Mahallede bulunan 10 ev tahliye edildi, 50 iş yeri ve evi su bastığı belirtildi.

ÖNLEMLER EKSİK

CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, selin vurduğu bölgede inceleme yaptı. Geçen sene ağustos ayında meydana gelen selde zarar gören yerlerin bu sene de etkilendiğini dile getiren Bankoğlu, şöyle konuştu: “Bu selle birlikte yeniden gerekli önlemlerin alınmadığını, altyapı yatırımlarının yapılmadığını gördük. Bu felaketlerin önlenmesi konusunda hayati öneme sahip barajlar hâlâ yapım aşamasında. Geçen yaz ağustos ayında Bartın’da sel oldu. Sel başta Kumluca olmak üzere pek çok ilçeyi, beldeyi vurdu. Bugün hem Bartın merkez hem Kumluca hem de Kozcağız’da ciddi sıkıntılar, hasarlar mevcut. Geçen sene sel felaketinden sonra Kumluca ve Kozcağız’da yapılan yollar, köprüler bu selle birlikte yeniden hasar gördü. 21’inci yüzyıldayız ama altyapı eksikliğini ve hâlâ gerekli önlemlerin alınmadığını görüyoruz.”

AFET BÖLGESİ OLMALI

Zonguldak'ta köprüler zarar gördü. Alaplı’nın Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydım “Gümeli’nin Bacaklıyayla yolunda büyük göçmeler var, daha ilerisini bilemiyoruz. Afet bölgesi ilan edilmesini istiyoruz” diye konuştu.

56 KÖPEK ÖLDÜ

Bartın’ın Okçular köyünde Sevim Arkan’ın bir arazide beslediği sahipsiz köpeklerin bulunduğu barınaklar sel suyuyla doldu. Selde 22’si yavru olmak üzere 56 köpek öldü. Arkan’a Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında 434 bin TL idari para cezası kesildi. Öte yandan meteoroloji bugün de Batı Karadeniz’de yağanak yağış uyarısında bulundu. Sel ve su baskınlarına karşı tedbirli olunması gerektiği bildirildi.

BOZKURT’TA KAYIP 9 KİŞİ HÂLÂ BULUNAMADI

Geçen sene ağustos ayında Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde sel felaketi meydana geldi. 11 Ağustos'ta şiddetli yağışın ardından Ezine Çayı'nın taşması sonucu çok sayıda ev ve iş yeri su altında kaldı. 82 kişi hayatını kaybettiği felakette 9 kişi kayboldu. Kaybolan yurttaşlar hâlâ bulunamadı.