İzmir’de otelciler elektrik zammı başta olmak üzere artan maliyetlere tepki göstermek için eylem düzenledi. Otelciler yaptıkları açıklamada, elektrik zammının geri alınması çağrısında bulundu.

Otelciler de sokağa indi: Elektrik zammı geri alınsın

Aycan KARADAĞ

Ekonomik kriz ve pandemi nedeniyle zor günler geçiren otelciler şimdi de elektrik zammı başta olmak üzere artan maliyetlerle mücadele ediyor. Birçok otelci bu dönem işletmeleri açamadı ya da kapatmak zorunda kaldı.

İzmir’de otelciler, elektrik zammı başta olmak üzere artan maliyetlere tepki göstermek için Konak’ın Basmane semtinde bulunan Oteller Sokağı’nda eylem gerçekleştirdi. Açıklamada iktidara seslenen otelciler, elektrik zammının geri alınması çağrısında bulundu.

İzmir Otel-Pansiyon Esnaf Odası Başkanı Mehmet Gönen yaptığı açıklamada, “Zam yağmurunun rekor seviyede yaşandığı elektrik ücretlerine gelen zamlar karşısında otel ve pansiyon işleten esnaf zor duruma düştü. Elektriğe yapılan zamlar ve son dönemde gelen fahiş faturalar otel-pansiyon işleten esnafların belini büktü. Bu yüksek faturalara mutlaka önlem alınmasını istiyoruz. Esnafı sahipsiz bırakmamalarını istiyoruz. Esnafı yalnız bırakmayın” dedi.

“Özel dağıtım şirketleri örümcek ağı gibi etrafımızı sardı” diyen Gönen sözlerine şöyle devam etti: “Devletin halka hizmeti olan elektrik dağıtımından özel şirketlerin ciddi kazançlar elde ettiğini faturalardan halkın tepkisinden görüyoruz. Elektrik temel tüketim ürünü ve kamusal hizmet olmasına karşın özelleştirme ile kamusal birikimi özel şirketlere transfer etmek anlamına geliyor. Dolayısıyla zam kararı gerekçesi sadece küresel enerji piyasasındaki fiyat artışları ve döviz kuru artışı değil. Fiyatlara böylesi zam yapılması ve bugünkü düzeye getirilmesinin temelinde bu özelleştirme kararları yatıyor.”

otelciler-de-sokaga-indi-elektrik-zammi-geri-alinsin-975285-1.

HALK SUİSTİMAL EDİLİYOR

Türkiye tarihinin en ağır faturalarıyla karşı karşıya olduklarının altını çizen Gönen, “Son yapılan fiyat düzenlemelerinde ‘zam ifadesi’ni kullanmak istemiyorum. Zam ifadesiyle durumu legalize edebiliyoruz. Ama ortada normal bir şey yok, halkın suistimal edilmesi olarak değerlendiriyorum. Bunun adı zam değil halkın cebindeki paranın doğrudan doğruya özel şirketlere transferidir. Bu transfer içindeki büyük payını da dağıtım şirketlerinin aldığını görebiliriz. Kademeli olarak elektriğe mesken, sanayi ve ticarethane abone grupları için vergi ve fonlar dâhil ortalama şu anda yüzde 100 ile yüzde 130 oranına varan bir zam ile karşı karşıyayız. Kademeli tarifede aylık 210 kilowatt saat tüketim şartı için ampul ve buzdolabı dışında bir şey kullanmamak gerekir. Bunun altındaki ve üstündeki harcamalar farklı fiyatlandırılacak” şeklinde konuştu.

SÜREKLİ CEPTEN GİDİYOR

Gönen son olarak şunları dile getirdi: “Otel-pansiyon işletmelerinde yüzlerce alet elektrikle çalışıyor. En önemli enerji kaynağımız elektriktir. Bu kadar bağımlı olduğumuz bir kaynağın bu kadar pahalı hale gelmesi bizleri batırdı. İşletmelerde maliyetlerimizin ilk 3 kaleminden biri enerji. Zaten pandemiden dolayı iki sezondur zor günlerden geçiyoruz. Kazanılan paralar sadece çarkı döndürecek kadar sürekli cepten gidiyor. Bu maliyetlerle işletmecilik yapmak ayrı beceriler gerektiriyor. Pandeminin kötü etkilerinden kurtulamadık. Kira personel sigorta elektrik su doğalgaz bizim kazandığımız bir şey yok. Faturalara çalışıyoruz. Acil çözümün devletleştirmeden geçtiği ortada olup bunun için mücadeleye devam edeceğiz.”