İzmir’de ODER Otizm Derneği’nde otizmli bir çocuğun cinsel istismara maruz bırakılmasıyla ilgili yeniden başlayan davanın üçüncü duruşması görüldü. Mağdurun avukatları, Adli Tıp Kurumu’ndan muayene sırasında tıbbi görüntüleme mahiyetinde video kaydının isteme talebi mahkeme tarafından kabul edildi.

Kaynak: Haber Merkezi
‘Otizm derneğinde istismar’ davasında yeni gelişme:  Mahkeme talebi kabul etti

Aycan KARADAĞ

İzmir’de faaliyet gösteren ODER isimli otizm derneğinde 2018 yılında yaşanan cinsel istismar olayında yeniden başlayan davanın ikinci duruşması İzmir 12 Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma, 22 Eylül tarihine ertelendi.
Bir önceki duruşmada, ses kaydına ilişkin olarak alınan raporlar ile jandarma kriminal tarafından düzenlenen rapor arasındaki çelişkinin giderilmesine ilişkin adli tıp kurumunda alınacak raporun dönüşünün beklenmesine ve istismara dâhil raporunun kabızlıkla ilgisi olup-olmadığına dair de görüş istenmişti.  Bu duruşmada kurumlardan beklenen raporlar henüz mahkemeye ulaşmadı.
Öte yandan duruşmada mağdurun avukatları tarafından Adli Tıp Kurumu’ndan muayene sırasında tıbbi görüntüleme mahiyetinde video kaydının istenilmesi talep edildi. Hâkim ise bu talebi kabul etti. 
Duruşmada, tarafların dinlenmesinin ardından mahkeme heyeti, sanık U.E.’nin tutukluluk halinin devamına karar verdi. Heyet bir sonraki duruşmayı ise 22 Eylül tarihine ertelediğini duyurdu. 

NE OLMUŞTU? 

ODER Otizm Derneği’nde 2018 yılında otizmli çocuğun annesi dersten dönen çocuğun kalçasında morluklar görmesi üzerine öğretmen U.E.’nin şiddet uyguladığından şüphelenerek oğlunun çantasına ses kayıt cihazı koydu ve oğlunun istismara uğradığına ilişkin konuşmalar ses kayıt cihazına yansıdı. İstismarı kanıtlayan ifadelerin çözümlenmesinin ardından U.E., tutuklanarak cezaevine gönderildi ve hakkında “nitelikli cinsel istismarı” suçundan dava açıldı. Dava ise U.E.’nin 30 yıl hapis cezasıyla sonuçlandı.
Ses kaydına ilişkin bilirkişi raporu ve cinsel istismar bulgusuna rağmen sanığa verilen 30 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nce bozularak dosyanın mahkemeye geri gönderilmesine karar verildi.