‘Otizm derneğinde istismar’ vakasında yeni şüpheliler

Aycan KARADAĞ

İzmir’de ODER Otizm Derneği’nde otizmli bir çocuğun cinsel istismara maruz bırakılması olayında, istismar sırasında kimlikleri tespit edilemeyen başka kişilerin de odada olduğu belirtildi.


İzmir ODER Otizm Derneği’nde 2018’de 13 yaşındaki otizmli çocuğun istismara maruz bırakıldığı açığa çıktı. Annesinin çocuğun üzerine yerleştirdiği kayıt cihazıyla ortaya çıkan istismarı gerçekleştiren ve dernekte çalışan U.E. hakkında 30 yıl hapis kararı verildi. Daha sonra çocuğunun ifadelerinden şüphelenen anne, söz konusu ses kayıtlarını tekrar dinlediğinde istismar sırasında odada başkalarının da olduğunu fark etti. Daha sonra anne, ses kayıtlarına ilişkin Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre hazırlanan rapor aldı.

Raporda, çocuğun E.U. tarafından istismar edildiği sırada odada başka kişilerin olduğuna yer verildi. Raporun ardından, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Annenin avukatları Nergiz Tuba Aslan ve Şule Arslan Hızal, nitelikli cinsel istismar suçuna iştirakten biri kadın olan ve kimlikleri henüz belli olmayan kişiler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Dava için destek beklediğini belirten anne, şunları dile getirdi: “Yeni elde ettiğimiz verilerle yeniden bir dava süreci bizim için başladı. Bunun öncesinde yaşadığımız sorunların yaşanmasını istemiyoruz. Bu yüzden kamuoyu desteği bizim için çok önemli. Yargılanmanın adil bir şekilde sonlanmasını istiyorum. Bu olaylar normal değil. Bunlar toplumda normalleşti ama bu gibi olayların normalleşmemesi lazım. Bu gibi olayların üstünün örtülmesi ülkemiz için büyük ayıp olur.”

Öte yandan çocuğun cinsel istismara maruz bırakıldığı ODER Otizm Derneği’nin kapatılmasına ilişkin dava dün İzmir 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Dava, derneğe tebligat gitmediği gerekçesiyle 20 Ocak’a ertelendi.