Otizm, son yıllarda 50 kat arttı. Otizmle mücadelede erken tanı ve eğitim büyük rol oynuyor. Uzmanlar “Eğitim ile otizm belirtileri kontrol altına alınabilmekte” diyor.

Otizmde eğitim önemli
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

Yaygın gelişimsel bozukluk olan otizm, her 36 çocuktan birinde görülüyor. Ülkede 2 milyon otizmli birey olduğu tahmin ediliyor. Otizmli bireylerin yaşadığı sorunların başında eğitim geliyor. Eğitim, otizmde ilerlemenin en önemli unsuru. Ancak ülkemizde devletin verdiği eğitim çok yetersiz. Ayda ortalama 160 saat olması gereken eğitim ülkede 8-10 saat ile sınırlı kalıyor.

GİDEREK ARTTI

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle açıklama yapan Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Pınar Vural, otizmin kendini “toplumsal iletişim ve etkileşimde güçlükler” ve “sınırlı-tekrarlayıcı davranışlar” olmak üzere iki alandaki yetersizlikle gösterdiğini söyledi. Tanının çocuk psikiyatristi tarafından klinik değerlendirmeyle davranışsal özelliklere dayalı konulduğunu anlatan Vural "İki yaştan küçük çocuklarda pek çok belirtiyi görmek ve değerlendirmek mümkünken, bir yaşından küçük çocuklarda klinik gözlemle sosyal-iletişimsel yetersizlik test edilebiliyor. Farklı yaşam dönemlerinde farklı belirtiler bulunuyor" dedi. Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) 2022 istatistiklerine göre, çocuklarda otizm görülme oranının 1985 yılından bugüne kadar yaklaşık 50 kat arttığını anımsatan Vural, şöyle devam etti: "1985'de 2 bin 500 çocuktan birinde görülen otizmin, günümüzde her 36 çocuktan birinde görülüyor. Erkeklerin yüzde 4'ü, kızların ise yüzde 1'i OSB tanısı alıyor. Tedavide ev eğitim programları ve ebeveynin eğitim programına dahil olması çok önemli. Aileler çocuklarında bir sorun olduğunu hissediyorlarsa zaman kaybetmeden bir uzmana başvursunlar ve tedaviye başlasınlar. Çünkü özellikle 0-3 yaş dönemi OSB dışında da birçok nörogelişimsel bozukluğun tanınıp erken müdahalesi açısından kritik ve çok önemli zamanlar."

Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı (TODEV) Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Gökçe ise “Otizmin modern dünyanın gerçek pandemisi olduğunu düşünürsek, dünyadaki artış hızı düşünüldüğünde aslında 12 ay ve her an otizm konusunda ciddi çalışmalar yapmak gerekir. Otizm çalışmaları, devlet politikası olarak kabul edilmeli ve üzerine gidilmesi gereken bir durum. Sonraki aşamalarda bilimsel temelli, kanıta dayalı yoğun eğitim otizmde ilerlemenin en önemli unsuru" diye konuştu.