Tiyatrokare’nin ‘Süper İyi Günler’ oyunu 18 Şubat Dünya Asperger Günü nedeniyle özel bir gösterim gerçekleştirdi. Mark Haddon’un çok satan romanından uyarlanan oyun, üç boyutlu animasyonlar eşliğinde sunuldu. Dünya edebiyatının en çok sevilen genç kahramanlarından birine dönüşen 16 yaşındaki Asperger sendromlu Christopher’Boone’un bir cinayeti çözme hikâyesi üzerine kurgulanan oyun, Christopher’ın geniş hayal dünyasını ve renkli karakterini […]

Otizme farklı bir açıdan bakın

Tiyatrokare’nin ‘Süper İyi Günler’ oyunu 18 Şubat Dünya Asperger Günü nedeniyle özel bir gösterim gerçekleştirdi. Mark Haddon’un çok satan romanından uyarlanan oyun, üç boyutlu animasyonlar eşliğinde sunuldu.

Dünya edebiyatının en çok sevilen genç kahramanlarından birine dönüşen 16 yaşındaki Asperger sendromlu Christopher’Boone’un bir cinayeti çözme hikâyesi üzerine kurgulanan oyun, Christopher’ın geniş hayal dünyasını ve renkli karakterini farklı bir pencereden görmeye olanak sunuyor.

EıNSTEıN, MOZART VE GATES ASPERGER SENDROMLU MU?

Albert Einstein, Bill Gates, Lionel Messi, Tim Burton, Wolfgang Amadeus Mozart, Van Gogh gibi ünlülerde bulunduğu tahmin edilen Asperger Sendromu, otizmin ileri bir evresi olarak tanımlanıyor ve Türkiye’de çok az biliniyor. Tiyatrokare’nin oyununu çok sayıda ünlü isim takip etti. Prof. Yankı Yazgan oyuna ilişkin “Eğitim müfredatında otizm spektrumunu anlatırken Süper İyi Günler oyunu en güçlü kaynak olabilir” dedi. Yazgan oyunun ardından konuşmasında şunları söyledi: ‘Asperger sendromu sosyal, iletişimsel ve algısal becerilerin gelişimindeki farklılığın aşırıya kaçıp hayatını etkilediği bir durum.

Otizm Spektrum Bozukluğunun bir parçası olarak tanımlanan bu durumu taşıyan kişiler dünyanın fiziki özelliklerini, nasıl işlediğini daha kolay anlayabilirken, sosyal iletişim ve empati yetenekleri yavaş ya da sınırlı geliştiğinden ötürü, ilişkiler dünyasının karmaşıklığını çeşitli formüllerle ve algoritmalarla anlamaya ve çözmeye çalışıyorlar. Bu birçok durumda onların, toplumun ve gündelik hayatın akışının dışına düşmelerine, ayak uyduramamalarına yol açabiliyor. Oyunun kahramanı aynı zamanda otizmli bireylerin küçük bir kısmında görülebilen “savant sendromu” nun bazı özelliklerini taşıdığı için herkesi etkileyen ama sosyal durumlarda işlemediğinden ötürü garipsenmesini getiren tipte bir zeka parıltısıyla davranıyor. Hayatı çocuksu bir bakışla, “temiz” haliyle görüyorlar ama bunun getirdiği yaşam zorluklarının etkilerini de fazlasıyla yaşamaktalar.”

Süper İyi Günler 2 – 3 Mart’ta Artı Sahne’de, 14 Mart’ta Kozyatağı Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.