Otizmli öğrencilerin veliler tarafından yuhalanması büyük tepki çekti. MEB konuyla ilgili soruşturma başlatırken velilerin okul müdürü, muhtar ve okul aile birliği tarafından kışkırtıldığı iddia edildi

Otizmli öğrencilerin yuhalanmasına büyük tepki: İnsanlık suçu

MUSTAFA KÖMÜŞ mustafa.k@birgun.net

Aksaray'da bulunan Merkez Mehmetçik İlkokulu'nda veliler, otizmli öğrencilerin sınıflarının kapatılmasını talep etti. Okulun çıkış saatinde bir araya gelen veliler, otizmli çocukları yuhaladı. Olayın duyulmasının ardından sosyal medyada veliler ve okul idaresi büyük tepki gördü.

Soruşturma başlatıldı

Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) konuyla ilgili soruşturma başlattı. Bakanlığın açıklamasından şunlar dendi: "Aksaray'da özel eğitim sınıflarının kapatılmasını isteyen veliler otizmli öğrencileri yuhaladı!" başlıklı haberle medyaya yansıyan olayla ilgili Bakanlığımız müfettişleri tarafından inceleme/soruşturma başlatılmıştır. Söz konusu okulumuzda özel eğitim sınıfı uygulamasının gerektirdiği hassasiyetler dikkate alınarak, okul içerisindeki alanlarda ilgili düzenlemeler yapılmış olup, eğitim–öğretim faaliyetleri devam etmektedir. Aksaray Rehberlik Araştırma Merkezi uzmanları tarafından okul velilerimiz için özel eğitim kapsamındaki öğrencilerimizle ilgili bilgilendirme çalışmaları başlatılmıştır.” Bakan Ziya Selçuk ise “Otizmli çocuklarımız ve ailelerini inciten hadise; ne eğitim sistemimizle ne de toplumsal değerlerimizle örtüşmektedir” dedi.

Aksaray Valiliği’nden yapılan açıklamada ise “Bazı medya organlarında yayımlanan 'Aksaray'da otizmli çocuklar yuhalandı' haberi gerçeği yansıtmamakta olup, çocuklar okullarında normal öğretimlerine devam etmektedirler. 2020 yılı yatırım programında 12 derslikli bir Özel Eğitim Okulu planlanmış olup, konuyla ilgili gerekli inceleme başlatılmıştır" dendi.

Suç Duyurusu Yapacağım

BirGün’e konuşan İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği Başkanı Sedef Erken “Artık biz ne düşüneceğimizi şaşırır vaziyetteyiz. 10 senedir bunu yapıyor bu müdürler, öğretmenler, daha bir tanesi bile savcıya çıkıp ifade vermiş değil. Oradaki veliler sonunda günah keçisi oluyor. Onları gaza getirenler ve bunları tezgâhlayan orada müdürle muhtar. Tam tersine, işini yapması gereken, bunları yapması gereken insan kendi işini yapmadığı gibi, orada gidip veliyi gaza getirip terbiyesizlik yapmalarını sağlıyor. Bu artık bir insanlık suçu görevi ihmal değil” dedi.

Anayasa’da her çocuğun eğitim hakkı olduğunun ifade edildiğini aktaran Erken şunları dedi: “Çıkacak Milli Eğitim Bakanı ‘Bu çocukların eğitim hakkı vardır, ben bu işin arkasındayım, dokunanı yakarım’ diyecek. Bunlar zaten yıllarca AB fonlarıyla projelendirildi, trilyonlarca avro harcandı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın arşivlerinde çürüyor o dosyalar. Sen o projenin çıktılarını Aksaray’daki müdüre öğretemediğin sürece, yasaya yönetmeliğe ne yazarsan yaz. Bakanın bu işe sahip çıkması lazım. Ben kendisiyle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunacağım bu gidişle, görevini yapmadığı için.”

Müdürün değişmesiyle başladı

Okulda 352 öğrenci olduğunu söyleyen Aksaray Otizmli Çocuklarla Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Cennet İnceöz “Bunun 42 tanesi özel eğitim sınıfında öğrenim görüyor. Bunların önemli bir kısmı da otizmli. Okulun açılmasıyla birlikte müdür değişti. Bunun ardından otizmli öğrencilere karşı bir kıpırdanma oldu önce. Daha sonra öğrencileri okula almamaya kadar gitti. Biz bugün valilik ile görüştük. Müdür ve muhtar hakkında soruşturma başlatıldı” dedi.

Müdür, muhtar ve okul aile birliği başkanı birlikte velileri okulun önüne yığdığını ifade eden İnceöz şunları söyledi: “Otizmli çocukların kendi çocuklarının psikolojisini bozduğunu söylüyorlar. Çocukların yemek yemeyeceğini uykusuz kalacağını söylüyorlar 50 veli var burada çocukları yuhlayan. Bizim yanımızda duran veliler de var tabii. Bu çocukların kaynaştırma eğitimi alması lazım Maalesef alamıyorlar şu koşulda.”
Konuyla ilgili bilgi almak için aradığımız okulun telefon numarası ise açılmadı.

***

Eğitim sisteminin ürünü

Eğitim Sen Üyesi ve Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Öğretmeni Barış Uluocak da özel öğrencilerin ‘özel eğitim sınıfında’ eğitim gördüklerini daha sonra ise kaynaştırmaya alındığını vurguladı. Uluocak bu kaynaştırma eğitimi sayesinde otizmli çocukların diğer çocuklarla iletişim kurmaya başlayabileceğini söyledi.

Mehmetçik İlkokulu’ndaki olaya ilişkin ise Uluocak şu ifadeleri kullandı: “Otizmli çocuklar açısından böyle ayrımcı uygulamalar görülüyor. Bu okuldaki eğitim sisteminin yeterince organize edilmediğini gösteriyor. Veliler başarıya odaklandığı için, çocukları yarıştırdığı için özel öğrencileri engel olarak görüyor. Bu çocuklardan kendi çocuklarını uzaklaştırmaya çalışıyorlar. Bu problemi eğitimdeki dönüşümle alakalı olarak görmek lazım. Çocuklar kolektiviteyi, dayanışmayı, birlikte üretmeyi unuttular. Her çocuk kendi başarı hikayesinin peşinde koşuyor. Bununla birlikte veliler de bunun için para döküyor. Yaramazları, otizmlileri, down sendromluları, yuvadan gelen çocukları kendi çocuklarının başarısı önünde engel olarak görüyorlar. Genel olarak eğitim sistemindeki liberalleşme böyle bir veli profili ortaya çıkardı. Kampanya düzenlerler, çocukları sınıftan göndermeye çalışırlar, imza toplarlar, çocukları dışlarlar vs… Zaten çocuklar hayata dezavantajlı olarak başlıyorlar. Bir de bu davranışlarla dezavantajları katlanmış oluyor. Mevcut sosyal politik atmosfer de bu çocuklar için sıkıntıya yol açıyor.”

cukurda-defineci-avi-540867-1.