Ersoy Yaşar ersoy@otosafari.com Şirketin, otomotiv alanındaki çalışmalarını sürdürdüğü ‘Autofacts’ takımında yer alan sektör uzmanlarının güncel verileri ve korelasyonları sunarak hazırladığı araştırma raporu uzun vadeli, sürdürülebilir, strateji ve operasyonel öngörülere yer veriyor. Raporda, radikal bir dönüşümden geçen otomotiv endüstrisinin, pazarın da dönüşümüyle geleneksel yaklaşımlardan uzaklaşarak 2030’a kadar ‘elektrikli’, ‘otonom’, ‘paylaşımlı’, ‘bağlantılı’, ‘her yıl güncellenen’ kavramlarına odaklanacağı […]

Otomobilin geleceği

Ersoy Yaşar

ersoy@otosafari.com

Şirketin, otomotiv alanındaki çalışmalarını sürdürdüğü ‘Autofacts’ takımında yer alan sektör uzmanlarının güncel verileri ve korelasyonları sunarak hazırladığı araştırma raporu uzun vadeli, sürdürülebilir, strateji ve operasyonel öngörülere yer veriyor.

Raporda, radikal bir dönüşümden geçen otomotiv endüstrisinin, pazarın da dönüşümüyle geleneksel yaklaşımlardan uzaklaşarak 2030’a kadar ‘elektrikli’, ‘otonom’, ‘paylaşımlı’, ‘bağlantılı’, ‘her yıl güncellenen’ kavramlarına odaklanacağı vurgulanıyor.

SIFIR EMİSYONLU ULAŞIM

Raporun ‘elektriklileşme’ başlığı altında, sıfır emisyonlu ulaşıma ve bireysel mobiliteye geçiş sürecinin, otomobillerin güç ünitelerinin elektrikliye dönüşümünden geçeceği belirtilerek elektrik enerjisinin yenilenebilir kaynaklardan elde edilmesi gerektiği de belirtiliyor. Böylece sıfır veya çok düşük seviyede zararlı madde üreten, toz ve gürültü kirliliğinin olmadığı bir karbondioksit-nötr ortam yaratmak mümkün olabilecek.

SAHİPLİK YERİNE PAYLAŞIM

2030’da tüketicilerin araç paylaşım modellerine yönelmesiyle araç sahipliğinin azalacağı, otonom (sürücüsüz) araç kullanımının artmasıyla kentlerde trafiğin artmasının mümkün olabileceği de öngörülüyor. Otonom sürüşün kentlerdeki trafik yoğunluğunu artıracağı, buna karşın ‘bağlantılı’ çözümler ve kentsel mobilite çözümlerinin yaygınlaşmasıyla akıllı şehirleri yönetmenin daha kolay olacağı da raporda yer alan çıktılar arasında.

Rapor, 2030’a kadar kat edilen üç kilometreden birinin ‘paylaşıma açık araçlarla’ gerçekleşeceğini de ortaya koyuyor. Paylaşılan araçların hızlı yıpranacak olmalarının bu sınıftaki araç satışlarına etki edeceği de belirtiliyor. Rapor, Avrupa’daki araç satışlarının yüzde 34 oranında artarak 2030’da 24 milyona çıkacağını, ABD’de yüzde 20 artışla 22 milyona ulaşacağını, Çin’de ise yüzde 30’dan fazla artışla 35 milyon düzeyinde olacağını da öngörüyor.

YENİLENEN MODELLER

Markaların bugün ortalama 5-8 yıl arasında değişen model yenileme hızı, endüstrinin dönüşümü ve tüketici beklentileriyle hızlanacak. ‘Otomotiv Sektörünü Dönüştüren Beş Trend’ raporu, özellikle araç içi bileşenlerin yazılım altyapılarının ve bireyselleştirilmiş servislerin güncel kalması adına üreticilerin her yıl yeni bir modeli pazara sürmek zorunda kalabileceklerinin de altını çiziyor.