TMMOB Makina Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, yaklaşan kış koşullarında sürücü ve yolcuların güvenli yolculuk yapabilmeleri için bir dizi uyarı yayımladı

Otomobillerin kış bakımını yaptırın

ERSOY YAŞAR
ersoy@otosafari.com
@ersysr

Resmi Gazete’de 08.11.2012 tarih ve 28461 sayılı ‘‘Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller İle Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik” ile yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlara her yılın 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanmaları zorunluluğu getirilmiştir.
Kış lastiği alırken, üzerinde M+S, kar tanesi ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenler bulunmasına ve üretim tarihine dikkat edilmelidir.
Lastik diş derinlikleri; ticari araçlarda 5 mm, binek araçlarda ise 4 mm altına düşmemelidir.

Lastik basınçları, üretici firmanın tavsiye ettiği değerlerde olmalı ve en az ayda bir (yolculuğa başlamadan) kontrol edilmelidir.
Soğutma, yakıt ve ateşleme sistemlerini gözden geçirin
Soğutma sistemi iki yılda bir tamamen boşaltılıp yıkanarak tekrar doldurulmalıdır. Soğutma sıvısının seviyesi, durumu ve konsantrasyonu antifriz bomemetresi ile kontrol edilmeli; eksilmişse ilave yapılmalıdır. (Genellikle 50/50 oranında önerilen antifriz/su karışımı, yaklaşık -37 dereceye kadar suyun donmasını engellemektedir.) Termostatın çalışıp çalışmadığı, kayışların, kelepçelerin ve hortumların sıkılık ve durumları gözden geçirilmelidir. Klimalı araçlarda, klimanın aktif olması sağlanmalı; klima gazının kontrolü unutulmamalıdır. Radyatör sızdırmazlık kontrolü yine unutulmaması gerekenler arasındadır.
Motor yağındaki eksilme sürtünmeyi artırarak motorun gücünün düşmesine neden olacağından, depodaki yakıt oranı yarıdan fazla tutulmalıdır.
Yakıt sistemindeki nemin donmasını önlemek için, depoya ayda bir kez bir şişe buz önleyici katık eklenmelidir. Dolu tutulan yakıt deposu borulardaki donmayı önleyecektir.
Havanın sisteme temiz bir şekilde girmesini sağlayan hava filtresi, aracın en önemli parçalarından biridir. Hava filtresinin tıkalı olması, motorun gücünü azaltacak; yakıt sarfiyatını artıracaktır. Yakıt tasarrufu sağlamak için, hava filtresinin temizlenmesi ya da değiştirilmesi gerekmektedir.
Kış aylarında, soğuk motoru çevirmek için daha fazla enerji tüketen akünün mutlaka ölçüm ve kontrolleri yaptırılmalı; su seviyesi düşükse (saf su ile) tamamlanmalıdır.
Ateşleme ve elektrik sistemindeki aksaklıklar, soğuk hava koşullarında yakıt tüketimini yüzde 10 arttırır. Bu nedenle, buji tırnaklarının ayarı ve temizliği ihmal edilmemelidir.
Araç içerisindeki kirli hava uykuya ve konsantrasyon bozukluğuna yol açar. Toz, polen, toprak gibi birçok maddenin araca girmesini engelleyen kabin hava filtresinin (polen filtresi) kışa girerken değiştirilmesi özellikle sağlığımız açısından önem taşımaktadır.
Kış aylarına aracımızı hazırlarken özellikle dikkat edilmesi gereken bir diğer parça da cam silecekleridir. Cam sileceklerinin çalıştığından emin olunmalı; aşınmış, sertleşmiş silecekler mutlaka değiştirilmelidir. Ön camın ve aynaların buzlanmaması için elektrik sisteminin ve sıcak hava üfleme kanallarının açık olmasına dikkat edilmelidir. Cam suyu antifrizi kullanan vatandaşlarımız güvenilir firmaları tercih etmelidir.
En sık yıpranan parçalardan olan fren ve balataların kontrol edilmesi ihmal edilmemeli; kış güvenliği açısından battaniye, ilk yardım çantası, uyarı araçları (ışıldak, reflektör), alet kutusu, akü şarj kablosu, kum veya paspas (çekiş için), çekme halatı, takoz, tekerlek zincirleri, el feneri, buz kazıyıcı, kar fırçası, kağıt havlu, küçük bir kürek, eldiven, bot ayakkabı gibi araç-gereçler aracımızda bulundurulmalıdır.