ABD’nin yeni başkanı Trump, tebrikleri kabul ededursun, Amerikalı ‘Otomotiv Üreticileri Birliği’, yeni başkana 8 sayfalık mektup gönderdi. Mektupta, yakıt verimliliğiyle ilgili yaptırımların ve Obama yönetiminin ortaya koyduğu otonom araç politikasının tekrar gözden geçirilmesi istendi

Otomotiv endüstrisi Trump'tan ne istedi?

ERSOY YAŞAR
@ersysr | www.otosafari.com
ersoy@otosafari.com | www.youtube.com/otosafari

Reuters'in haberine göre, General Motors, Ford ve Toyota’nın da dahil olduğu birlik, Trump’ın beyaz saraya gelmesiyle, 2001’de başlayıp 2025’te iki katına çıkarmayı hedefledikleri yakıt verimliliği standartları kapsamında ortak bir yol bulmayı umut ettiklerini ve yeni yönetimin ortaya koyacağı kuralların uyum içerisinde ve adil olmasını beklediklerini belirttiler. Zira, otomotiv üreticileri, 2001’de imzaladıkları anlaşmada, politikanın mutlaka yarı döneminde tekrar gözden geçirilmesi gerekliliğiyle son onayı vermişlerdi.

Obama, görevi boyunca yenilenebilir enerji, elektrikli ve otonom araçlar konusunda destekleyici bir politika benimsedi. Mektupta, Amerika’nın yeni başkanına otomotiv endüstrisindeki düzenlemelerle ilgili bir danışma komitesinin kurulması gerektiği, teknolojinin ve değişiminin kanun ve düzenlemelerin önünde gittiği ve bu alanlarda reformların şart olduğu da söylendi.

Obama’nın eylülde otomotiv üreticilerinden gönüllü olarak otonom araç sistemlerinin 15 nokta güvenlik değerlendirmesini açıklamasını istemesi ve otonom araçların test izni olmayan eyaletlerde de değerlendirilip onaylanacağı bir mekanizma üzerinde çalıştıklarını söylemesi olumlu karşılanmıştı. Trump’ın bu konuda nasıl bir politika izleyeceği ise belirsizliğini koruyor.

Trump, seçim kampanyası süresince Amerika'daki otomotiv iş gücünü tekrar canlandıracağını da vaat etti. Ancak, General Motors geçen hafta bazı araçlara azalan talep nedeniyle 2 bin kişinin işine son vereceğini açıkladı. Otomotiv Üreticileri Birliği’nin mektubu nasıl bir yansıma oluşturacak, beklenti ve soruların yanıtları ne olacak yakın gelecekte göreceğiz.