Teorisyenlerin 'küresel nesil’ olarak adlandırdığı Y kuşağının otomotiv sektörünün öncü işlevini ‘yeniden’ anlamlandırması, endüstriyi de bazı radikal kararlar almak zorunda bıraktı

Otomotivde elektrikli rekabet

ERSOY YAŞAR / ersoy@otosafari.com / www.youtube.com/otosafari
@ersysr

Şüphesiz bu kararların başında fosil yakıtlı (içten yanmalı) motorların ekoloji ve sürdürülebilirlik ilkelerine uygun, sıfır emisyon üreten elektrikli motorlarla değiştirilmesi yer alıyor. Üretim süreçlerinin ‘yeşil iş’ modellerine uygun olarak biçimlendirilmesi ve araç paylaşım modellerine yapılan yatırımlar da endüstrinin yakın gelecekte farklı bir biçimde rekabet edeceğinin ipuçlarını veriyor. Büyük üreticilerin yayınladıkları sürdürülebilirlik raporları ve ilk sıralarda yer almak için çaba gösterdikleri yeşil liste ve endeksler de endüstrideki değişimin göstergelerinden biri olarak kabul edilebilir.

Paris’te roller değişti

16 Ekim’de kapılarını kapatacak olan Paris Otomobil Fuarı (Mondial de l'Auto), otomotivdeki değişimi göz önüne seriyor. Bazı markaların artan maliyetleri gerekçe göstererek fuarda yer almaması, katılımcı markaların ise ön planda yüksek segmentteki modellerin yerine elektrikli ve konsept modelleri sergilemesi fuarı otomotiv endüstrisinin yakın gelecekte alacağı konum hakkında değerlendirmemizi sağlayabilir.

Paris Otomobil Fuarı’nda elektrikli alt markası EQ’nun tanıtımını yapan Mercedes’in çatı şirketi Daimler Grubu’nun CEO’su Dieter Zetsche Bloomberg’e verdiği bir röportajda; hedeflerinin 2025’e kadar elektrikli otomobil üreticileri arasında da en iyi olmak olduğunu belirtmesi dikkat çekici. Tesla, gelecek yıl pazara sunacağı uygun fiyatlı Model 3’ün yanı sıra 3 yeni modelin de tanıtımını yapmaya hazırlanıyor. Emisyon krizinin yansımaları henüz son bulmamışken Volkswagen’in satış ve pazarlama bölümü başkanı Jürgen Stackmann, 2025’e kadar her yıl bir milyon elektrikli otomobil satan ilk firma olacakları açıklamasıyla dikkatleri üzerine çekti. İngiltere, ABD’den sonra elektrikli/sürücüsüz otomobillerin yollarda test edilebilmesine izin verdi. Oxford Üniversitesi’nin Mobil Robotik Grubu’ndan ayrılan iki bilim insanı, Prof. Ingmar Posner ve Prof. Paul Newman, geliştirdikleri Renault markalı aracı kullanarak otonom sürüş teknolojisini Birleşik Krallık’ta test etmeye başladılar. Çin ve Hindistan gibi büyük pazarlardaki büyük üreticilerle birlikte yerel üreticiler, ABD’li ve Kanadalı girişimlerden de elektrikli otomobil projelerine hız verdiklerine dair açıklamalar geliyor.

Bir ‘elektrikli’ girişim de KKTC’den

Elektrikli otomobil üretimiyle ilgili bir hamle de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden geldi. Yakın Doğu Üniversitesi İnovasyon Merkezi ve Otomotiv Mühendisliği bölümü tarafından 8 yıl süren çalışmalar sonucu ortaya çıkan ve adada üretileceği açıklanan yerli otomobil Günsel’in prototipi tanıtıldı. 350 km menzile sahip olacağı açıklanan araç adada kurulacak istasyonlarla şarj edilebilecek. 2018’de pazara sunulması hedeflenen Model 1, teknik verilere göre 0-100 km/s hızlanmasını 8 saniyede tamamlayacak ve 150 km/s hızla sınırlandırılacak. Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel, otomobil üretme kararının teknolojik gelişmeler ve ekolojik denge gözetildiği için ortaya çıktığını belirtiyor.

Tüm bu gelişmeler ışığında, yakın geleceğin elektrikli, sürücüsüz ve ağ üzerinde birbiri ile iletişim kurabilen ‘yeni nesil’ otomobillerin dönemi olacağını söylemek mümkün. Elektrikli otomobillerle birlikte anılan sürdürülebilir, sosyal fayda yaratacak paylaşım ekonomisi modelleri ve mobilite kavramını da bir başka yazıda ele almaya çalışacağım.

***

Toyota ve Suzuki ortaklık peşinde

otomotivde-elektrikli-rekabet-196557-1.

Yapılan ortak açıklamada; küresel otomotiv sektöründeki hızlı değişimlere ayak uydurabilmek için sanayide daha geniş işbirliğine ihtiyaç olduğu belirtilerek otomotiv endüstrisinin yalnızca konvansiyonel otomobil Ar-Ge’si yapmakla kalmadığı, aynı zamanda çevre, güvenlik ve bilgi teknolojilerinin dahil olduğu gelişmiş ve ileri teknolojiye yönelik çalışmaları da sürdürdüğü vurgulandı.

Toyota ve Suzuki’nin, bağımsız çalışmaya ve rekabete devam edeceğinin altı çizilerek “Toyota ve Suzuki aynı zamanda; ilerideki fırsatlar için işbirliği konusunu değerlendirecek ve endüstri fikirleriyle ilgili diğer şirketlerle de iş ortaklığı yapmaya devam edecektir. Toyota ve Suzuki aynı zamanda standartlaştırma ve endüstri çalışmalarıyla ilgili olarak diğer şirketlerle de iş ortaklığı fikrine açıktır” açıklamasında bulunuldu.

Toyota başkanı Akio Toyoda, otomobil endüstrisinin çevresel koşullarla birlikte büyük bir değişim içinde olduğunu belirterek “Başarıyı sürdürmek için değişimlere yanıt vermemiz gerekiyor. Sizinle aynı tutkuyu ve hedefi paylaşan paydaşlarınız olması çok önemli. Otomotiv endüstrisi gelişirken daha iyi otomobiller yapmamıza katkı sağlayacak yeni iş ortaklığı fırsatlarına her zaman açık olduğumuzu söylemek isteriz” açıklamasında bulundu.

Suzuki Başkanı Osamu Suzuki ise Toyota’nın endüstriye liderlik eden ve ileri teknoloji konusunda aktif olarak çalışan en güvenilir bir şirket olduğunu kaydederek “Suzuki’nin iş ortaklığı konusunda Toyota ile görüşmelere başlaması çok sevindirici. İlk kez bu ihtimal üzerinde Toyota’nın Onursal Başkanı Shoichiro Toyoda ile konuşmuştuk ve Başkan Akio Toyoda’nın da ilgi göstermesine minnettarım. Suzuki’nin geleceği konusunda görüşmeler yapmaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.