Ford Otosan ve AVL’nin ortak Ar-Ge işbirliği kapsamında başlattığı ‘Platooning-otonom konvoy’ projesinin ilk geliştirme aşaması başarıyla tamamlandı. Geçen yıl başlayan projenin çıktılarının kamyon taşımacılığını tekrar şekillendireceği öngörülüyor

Otonom taşımacılıkta önemli bir adım

Ersoy Yaşar ersoy@otosafari.com

Proje kapsamında, konvoy olarak ve otonom (sürücü mühahalesi olmaksızın) halde yola çıkan iki Ford Trucks çekicisi, yapılan ilk denemelerde hedeflenen mesafeleri başarıyla kat etti. Ford Otosan Eskişehir Fabrikası’nda düzenlenen platooning teknolojisi lansmanına katılan Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Burak Gökçelik ve AVL Başkan Yardımcısı Rolf Dreisbach, ‘Platooning’ teknolojisini başarılı bir işbirliğiyle Türkiye’de geliştirmekten ve test etmekten dolayı mutluluk duyduklarını açıkladı. Söz konusu teknoloji, Ford Otosan ürün geliştirme birimi ile AVL’nin Türkiye ve Regensburg-Almanya’daki mühendislik ekiplerinin işbirliğiyle geliştiriliyor.


'OTONOM TAŞIMACILIĞA ÖNCÜLÜK EDECEK'

Bugün, otonom kamyonlar üzerinde çalışan, bu alana yatırım yapan ve en önemlisi gösterimini yapabilecek bir prototip ürüne sahip olan dünyadaki sayılı kamyon üreticilerinden biri olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Burak Gökçelik, Türkiye’de ilk olan bu projenin, otonom araç geliştirme faaliyetlerine öncülük edeceğini de belirtti. Bu Ar-Ge projesinin karbon emisyonunun ve yakıt tüketiminin azalmasına, yol güvenliğinin artmasına ve akılllı ulaşıma olanak sağlayacağını da vurgulayan Gökçelik, projenin sonraki safhalarında ve uzun vadede ‘SAE-Seviye 4’ otonom sürüş fonksiyonlarını geliştirmeyi ve Uçtan-Uca (Hub-to-Hub) otonom otoyol taşımacılığını gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Platooning teknolojisinin sağlayacağı faydalardan ve sistemin işleyişinden bahseden AVL Başkan Yardımcısı Rolf Dreisbach ise yaptığı değerlendirmede şunları ifade etti:

“Bu işbirliği çerçevesinde yürütülen projeyle araçların otonom sürüş seviyelerinin artırılmasını ve en sonunda sürücüye dahi ihtiyaç duymayacak düzeye ulaşmasını hedefliyoruz. Platooning-otonom konvoy teknolojisinin toplam sahip olma maliyetini azaltma ve yakıt tasarrufu sağlama gibi yararları var.

Belirtilmesi gereken bir nokta da tüm otonom sürüş seviyelerinde uygulanabilecek güvenlik artışıdır. Halihazırda, projenin birinci aşamasında direksiyon, gaz ve fren kontrolü otoban koşullarında otonom olarak yönetilmiştir; fakat şimdilik sürücünün yolu izlemesi ve beklenmedik bir durumda aracın kontrolünü ele alması gerekiyor. En nihayetinde ise tüm sistemin sürücü müdahalesine ihtiyaç duymadan çalışmasını hedefliyoruz. Bu, otonom sürüşe geçişin, taşımacılığı daha düşük maliyetli ve güvenli hale getirmesi ve sürücü eksikliğine bir çözüm olması anlamına geliyor.”

Platooning modunda konvoy olarak ilerleyen filo, trafiği engellemenin aksine, trafik akışını düzenleyerek ve kamyonların birbirini yakın takip etmesiyle otoyolların araç kapasitesini de artırıyor. Konvoydaki araçlar, konvoya ait olmayan araçların sollama yapabilmeleri veya otoyol çıkışlarını kullanabilmeleri için, otonom olarak aralarındaki mesafeyi artırıyor ve araya girmek isteyen araçlara izin veriyor. Bu teknolojiyle araçlar birbirini çok yakından takip edebildikleri için maruz kaldıkları ortalama rüzgâr direnci de azalıyor ve yakıt tasarrufu sağlanıyor.