Florida’da Tesla Model S ile meydana gelen kazada yaşamını yitiren Joshua Brown’dan sonra Çin’de 23 yaşındaki Gao Yaning’in otoyolda temizlik aracına çarparak ölmesi, otopilot özelliğinin kazaları önlemedeki işlevini tartışmaya açtı

Otopilot ile kaza  riski azalacak mı?

Ersoy Yaşar ersoy@otosafari.com @Mersysr

www.otosafari.com
www.youtube.com/otosafari

Çin’de meydana gelen kazada, Tesla’nın yol kamerasının çarpışmadan ötürü yalnızca 35 saniye kayıt yapmış olması kazaya yönelik belirsizliğin sürmesine neden oluyor. Çin’de araştırma altına alınan kazadan dolayı Tesla da otopilotun yoldaki her nesneyi algılayamayacağına, sürücünün gözünü yoldan ayırmayıp gerektiğinde otomobilin kontrolünü ele alması gerektiğini vurgulayan Çince kullanım kılavuzunu da güncellemesine neden oldu.

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla Motors’un başkanı Elon Musk’ın otonom sürüş özelliklerinin, radar fonksiyonlarının gelişmesi ile sürücü hatasından kaynaklanan hataları büyük ölçüde engelleyeceğini belirten açıklaması bu anlamda ayrıca önemli.

Elon Musk, uzun süredir beklenen otomatik pilot (Autopilot) geliştirmesiyle ilgili değerlendirmelerini blogunda yayınladı. Musk, gerçekleştirilen basın toplantısında, otomobillerden elde edilen verilerin otopilot kullanımının kaza olasılığını yüzde elli oranında azalttığını gösterdiğini ve güncellemeyle gelecek yeni versiyonda güvenlikte üç kat artış beklediklerini de açıkladı.

‘Mükemmel güvenlik’ Musk, teknolojiye rağmen mükemmel güvenliğin mümkün olamayacağını, ancak otopilot uygulamasının amacının kaza olasılığını azaltarak can kurtarmak olduğunu belirtti. Florida’daki kaza sonrasında otopilot uygulaması ağır eleştirilerle karşılaşmıştı. Elon Musk ise 320 milyon km sürüş deneyimine sahip otopilot uygulamasında bir ölümlü kaza yaşanmış olması örneğini ABD’de 143 milyon km’de bir ölüm gerçekleştiği istatistiği ile birlikte paylaşarak Tesla’nın günde 2.5 milyon km veri topladığını ve otomobil filosunun güvenlik altyapısının sürekli iyileştirildiğini belirtti.

Elon Musk blogunda paylaştığı değerlendirmede, insan gözü ile otomobillerin kullandığı radarın nesneleri algılama biçimine dair bilgiler verirken, versiyon 8.0’da radarın iyileştirilmesi ve otomobilin herhangi bir tehdit algıladığında ‘aşırı frenleme’ yapmaması için tüm geliştirmelerin yapıldığını da belirtti. Musk, alışkın olduğumuz tarzı ile blog yazısını, ‘otoyola bir UFO inse, yoğun siste öndeki araba UFO’ya çarpabilir ama Tesla çarpmayacak’ sözleriyle bitiriyor.