Erdoğan ve Davutoğlu arasında Yüce Divan ve "Şeffaflık Paketi"yle ilgili görüş ayrılığı ardından Yüce Divan oylamasında AKP’nin verdiği fireler kritik kararlarda yaşanabilecek yeni krizlerin habercisi olarak yorumlandı

‘Otorite’ firelerle sarsıldı

SEBAHAT KARAKOYUN

Dört eski Bakan’ın Yüce Divan’a gönderilmesi konusunda Meclis’te yapılan oylamada AKP’nin verdiği fireler dikkat çekti. Bu durum, AKP'de kritik süreçlerde yeni krizler yaşanabileceğinin işareti olarak yorumlandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yolsuzlukla suçlanan eski bakanlara “Yüce Divan’a gitmeyi isteyin” demesiyle başlayan gelişmelere Cumhurbaşkanı Tayyip  Erdoğan’ın müdahalesiyle AKP'de yaşanan iç tartışma, TBMM'deki oylamayla iyice su yüzüne çıktı.

TBMM Genel Kurulu'nda yapılan Yüce Divan oylamasında, AKP Grubu'nun 14 ile 48 arasında değişen rakamlarda fire vermesi, Erdoğan'ın otoritesine karşı ilk kez açıktan tavır olarak yorumlandı.

EN YÜKSEK BAĞIŞ'TA
TBMM Genel Kurulu'nda ilk olarak eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'la ilgili Yüce Divan oylamasında AKP'den 38 milletvekilinin Yüce Divan yolunun kapatılması yönünde oy vermediğinin ortaya çıkmasıyla ‘olağan şüpheliler’ üzerindeki baskı yoğunlaştı.

Ancak bu sonuç vermedi ve fireler sonraki oylamalarda da devam etti. Muammer Güler'le ilgili oylamada fire 43'e, Egemen Bağış'la ilgili oylamada ise 48'e yükseldi. Soruşturma sürecinin başından beri kendisini Rıza Sarraf'la bağlantılı suçlamalar nedeniyle diğer üç bakanla birlikte hareket etmeyerek, "kendi durumunun farklı olduğu" vurgusu yapan eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'la ilgili oylamada ise fire sayısı 14'e düştü.

KRİZ DEVAM EDECEK
Davutoğlu ile Erdoğan arasında Yüce Divan konusunda yaşanan görüş ayrılığının bir benzeri de geçtiğimiz günlerde açıklanan "Şeffaflık Paketi" ile ilgili olarak gündeme gelmişti. Davutoğlu'nun açıkladığı Şeffaflık Paketi'ne tepkisini kendisini ‘Kaçak Saray’da ziyaret eden partililerle sohbetinde ifade eden Erdoğan'ın seçim öncesi böyle bir düzenlemeyi uygun görmediğini açıkça ortaya koyduğu bilgisi kulislere yansımıştı. Erdoğan'ın bu açık tavrının ardından Davutoğlu'nun bir basın toplantısıyla açıkladığı "kamuda şeffaflık paketi"nin rafa kaldırılma olasılığının güçlü göründüğüne dikkat çekiliyor.

İlk oylamada Zafer Çağlayan için Yüce Divan kararı çıkmadı

O, Sarraf'ın 'önüne yattı', Meclis de onun: Güler de Yüce Divan'a gönderilmedi

Meclis AK'lama mesaisinde: Bağış'a da Yüce Divan yolu kapatıldı