Otoriterlerden erken tebrik
Erdoğan, Macaristan lideri Orban’a yakınlığıyla biliniyor. (Fotoğraf: AA)

Haber Merkezi

Cumhurbaşkanlığı seçiminin kesin sonuçları henüz açıklanmadan Cumhur İttifakı’nın adayı Tayyip Erdoğan’a belirli ülkelerin devlet başkanlarından tebrik mesajları verilmeye başlandı. ‘Avrupa Birliği’ndeki otoriter lider’ olarak bilinen Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Erdoğan’ı ilk tebrik edenlerden biri oldu. Orban, Twitter hesabından hem Türkçe hem de İngilizce bir paylaşım yaparak, “Tartışmasız seçim zaferinden ötürü tebrikler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan” dedi.

ALİYEV’DEN MESAJ

Erdoğan ve Cumhur ittifakına ikinci turda desteğini veren Sinan Oğan’a yakınlığıyla bilinen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de YSK tarafından kesin seçim sonuçları paylaşılmadan tebrik eden isimlerden biri oldu.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ise Erdoğan’ı seçim sonrası tebrik ederek, “Kardeşim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı bir dönem daha Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandığı için tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı. Katar Emiri Temim bin Hamed Es Sani, “Sevgili kardeşim Recep Tayyip Erdoğan; zaferinizi tebrik eder, yeni döneminizde başarılı olmanızı, gelişme ve büyümeyi ilerletmek için kardeş Türk halkının ilerleme, refah ve iki ülke arasındaki güçlü ilişkiler açısından arzularınızı gerçekleştirmenizi dilerim” derken, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Twitter’dan paylaşım gerçekleştirdi.

Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi Başkan Yardımcısı Konstantin Kosaçev, seçime ilişkin paylaşımda bulunarak “seçimlerde vatandaşların sürekliliği tercih ettiklerini, bunun bölge, Rusya Federasyonu ve dünya için önemli olduğunu" iddia etti. Kosaçev, “Görünen o ki, süreklilik ile öngörülemezlik arasındaki seçimde Türk seçmen, oldukça kendinden emin bir çoğunluk tarafından ve en az bu kadar önemli olan güçlü bir katılımla ilkini tercih etti. Günün kelimesi sürekliliktir” ifadelerini kullandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise gönderdiği mesajla Erdoğan’ı tebrik etti.

KIBRIS GECİKMEDİ

Erdoğan’ın bir önceki seçimlerde desteklediği Kuzey Kıbrıs hükümeti de paylaşımda gecikmedi. Kuzey Kıbrıs Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, seçim mesajında “Anavatanımız Türkiye’de 28 Mayıs 2023 Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimini kazanarak yeniden Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçilmenizi kalpten tebrik ediyorum. 14 Mayıs seçiminde, liderliğinizdeki Cumhur İttifakı’nın Meclis’teki çoğunluğu sağlamasının ardından, Türk Halkı, zat-alinizi yeniden Cumhurbaşkanlığı görevine seçerek, liderliğinizde yürütülen çalışmalara duyduğu güveni bir kez daha göstermiş ve istikrar demiştir" ifadelerini kullandı.