Otpor'un Gezi Direnişi'ni ateşlediği iddialarında Ivan Marovic'ten yanıt geldi. Marovic "Gezi Parkı Direnişi'ni düzenleyenlerle hiçbir temasım olmadı" dedi

Otpor'dan suçlamalara yanıt: Gezi Direnişi'yle bir ilgimiz yok

Hükümet ve yandaş medyanın sıklıkla dile getirdiği "Gezi Direnişi'nin arkasında Otpor var, Mehmet Ali Alabora da örgüte hizmet ediyor" iddiasına bizzat Otpor liderinden yanıt geldi: "Ne direnişi düzenleyenlerle ne de Alabora'yla temasımız var".

2013 yazındaki Gezi Parkı Direnişi'nin başlarından beri çeşitli medya kurumları, direnişin arkasında Sırp gençlik örgütü Otpor'un olduğu, Otpor lideri Ivan Marovic'in direniş ile ilgili aralarında Mehmet Ali Alabora'nın da aralarında bulunduğu isimlerle irtibata geçtiği iddia edilmişti. Bu iddialar üzerine Otpor lideri Ivan Marovic'ten yanıt geldi. Marovic, Gezi Parkı Direnişi'ni düzenleyenlerle ve Mehmet Ali Alabora'yla hiçbir temasları olmadığını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın Gezi Parkı Direnişi'nin sürdüğü 15 Haziran 2013'te İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda eylemlerle ilgili Otpor'u işaret ettiği ortaya çıktı. Bu yazı üzerine, dönemin İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç’ın, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na, savcı Muammer Akkaş’ın da İstanbul 1 No'lu Hakimliği'ne başvurarak çeşitli bilgiler istediği anlaşıldı. İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne giden yazıda, "Türkiye'de Otpor / Canvas örgütü tarafından bir halk hareketi geliştirilmeye çalışıldığı” ve “Otpor lideri İvan Maroviç'in birçok kişiyi bu yönde eğittiği” öne sürülüyordu. Hatta Marovic'in oyuncu Mehmet Ali Alabora'nın da aralarında bulunduğu isimlerle eylemlerle ilgili olarak görüştüğü iddia ediliyordu.

MAROVIC: GEZİ’YLE HİÇBİR TEMASIM OLMADI

BBC Türkçe servisinden Mahmut Hamsici, bu iddiaları, suçlamalar kapsamında ismi doğrudan anılan Ivan Marovic'e sordu. Söylenenleri 'uydurmaca' olarak niteleyen Marovic, Otpor örgütünün 10 yıldır varlığını sürdürmediğini ve Gezi Parkı Direnişi'ni düzenleyenlerle de hiçbir teması olmadığını belirtti.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yazısında Marovic'in, “Mısır'ın başkenti Kahire'de Mehmet Ali Alabora, eşi Ayşe Pınar Alabora, Defne Anter, yazar Handan Meltem Arıkan, reklamcı Melin Osasogie Edomwonyi'yle görüştüğü" bildirilmişti. Marovic bu iddiaları “Bahsettiğiniz insanların adını daha önce hiç duymadım. Gezi Parkı eylemlerini örgütleyenlerle de, bahsettiğiniz insanlarla da ne görüştüm ne de bir temasım oldu" diye yalanladı.

'BAŞKA ÜLKELERDEN BÖYLE BİR SUÇLAMA OLMADI'

Marovic, çeşitli ülkelerde katıldıkları etkinliklerde yer almalarına rağmen, daha önce hiç böyle bir iddiayla karşılaşmadığını belirterek "Bu uydurmacalar çok gülünç çünkü ben Sırbistan'da Slobodan Miloseviç'in 2000'de devrilmesinden bu yana, yani 14 yıldır bu tür suçlamalara hiç maruz kalmadım" dedi.

CANVAS: KOMPLO TEORİSİ

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yazısında Otpor'un yanında Canvas isminin de bulunduğu bildiriliyor ve çeşitli medya yayınlarında da Canvas örgütü açıktan Gezi Direnişi'nin arkasında olmakla suçlanıyordu. BBC Türkçe'ye konuşan Canvas'ın öne çıkan ismi Popovic de Türkiye'de hiçbir eylemci grupla çalışmadıklarını bildiriyor. Popovic, "Canvas olarak Türkiye'de hiçbir aktivist grupla çalışmadık. Geçen yılki Gezi Parkı eylemlerine de hiç dahil olmadık. Buna rağmen protestolar sırasında iktidar kontrolündeki Türk medyası tarafından her nasılsa 'Gezi'nin arkasında Sırplar var' denilerek defalarca suçlandık." Popovic bu durumu "Bu muhtemelen, otokratların adaletsizliğe karşı şiddet içermeyen protestolara hazır olan halklarının öfke ve cesaretini açıklayamadıklarında sık sık kullandığı bir komplo teorisi hikâyesi" sözleriyle yorumluyor.