ÖTV ve KDV’nin artırılması domino etkisiyle tüm ürünlere fiyat artışı olarak yansıyor. Gazlı içeceklerin yanı sıra, Ankara’da ulaşıma, iki ilde ekmeğe zam geldi. Belediye zammı “Başka çaremiz kalmadı" diye duyurdu.

ÖTV zammının domino etkisi
Fotoğraf: Depo Photos

Ekonomi Servisi

Akaryakıtta uygulanan ÖTV ve KDV oranın artırılması toplu ulaşımı da etkiledi. Ankara'da ulaşıma zam yapıldı. Tam bilet 9.5 TL'den 15 TL'ye, indirimli bilet de 4.75 TL'den 7.5 TL'ye yükseldi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden “Başka çaremiz kalmadı” başlığıyla yapılan açıklamada “KDV oranında yüzde 2, ÖTV oranında yüzde 224, motorin litre fiyatında yüzde 40 oranında, bakım-onarım giderlerinde de yüzde 40 oranında artış meydana gelmiştir. Kuruluşumuzun ayakta kalmasını sağlayacak şekilde makul bir oranda bilet ücret tarifelerinde artış yapılması zorunlu olmuştur” denildi.

Açıklamada, “EGO Genel Müdürlüğü, kötü ekonomik koşullarda vatandaşların yanında olabilmek adına bilet ücretlerini düşük seviyede tuttuğu için aylık 300 milyon TL zarar etmekte, bu zarar ABB’nin diğer bütçe kalemlerinden karşılanmaktadır” ifadeleri kullanıldı.  

Bu arada Adana’da ve Kocaeli’nde ekmeğe yüzde 50 zam yapıldı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Konfederasyonu tarafından fırıncılara gönderilen karara göre ekmek 5 liradan 7.5 liraya çıktı. 

GAZLI İÇECEKLERE ZAM

KDV ve ÖTV oranlarında yapılan artışlardan sonra hemen her ürünün zamlanmasından kola ve gazlı içecekler de nasibini aldı. Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş, kola ve gazlı içecek fiyatlarına zam yapıldığını sosyal medya hesabından duyurdu. Aybaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 2.5 litre kolanın 43 TL, 1.75 litrelik kola ve gazlı içeceklerin 32 TL, 1 litrelik içeceklerin ise 25 TL olduğunu duyurdu.