Hükümet salgınla mücadele kapsamında ABD’ye sağlık malzemeleri göndermekle övünürken, ABD Ordusu'nun YPG’ye yardımda bulunduğunu açıklaması krize neden oldu. AKP Grup Başkanvekili Kurtulmuş, “Herkes tıynetindekini ortaya koyar” dedi

Övündükleri yardım krize dönüştü

Politika Servisi

Yurttaşa ücretsiz verileceği açıklanan maskelerin dağıtımını haftalardır gerçekleştiremeyen hükümetin koronavirüsle mücadele kapsamında ABD’ye gönderdiği yardım malzemeleri yeni bir krize dönüştü. Salgından en çok etkilenen ülkelerden biri olan ABD, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ve dayanışma mektubuyla gönderilen yardımların hemen ardından Suriye’de bulunan YPG’ye TIR’lar dolusu sağlık malzemesi ve maske ulaştırdığını duyurdu. Söz konusu açıklama ABD’ye yardım yapmakla övünen hükümet cephesinde tepkilere neden oldu. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, “Teyit yok ama herkes tıynetindekini ortaya koyar” dedi.

‘Teyit edilmiş bilgi yok’

ABD, Ordusu Irak-Suriye Özel Operasyonlar Ortak Görev Gücü resmi Twitter hesabından, YPG’ye sağlık malzemeleri verildiğini açıkladı. Söz konusu yardım, Türkiye’nin ABD’ye gönderdiği malzemelerin YPG’ye aktarıldığına yönelik tartışmalara neden oldu. “ABD’nin terör örgütü YPG’ye maske gönderdiğine dair bir bilgi var ama teyit edilmiş bir şey değil” diyen AKP’li Kurtulmuş, “Ama şunu söyleyeyim; herkes kendi tıynetinde olanı ortaya koyar. Bizim tıynetimizde merhamet vardır, vefa vardır, yardımlaşma vardır” açıklamasında bulundu.


Erdoğan, dayanışma mesajı vermişti

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’ye geçtiğimiz günlerde gönderilen iki uçak kargo yardım malzemesiyle birlikte kaleme aldığı söz konusu mektubunda, “Ülkemin, ABD’nin güvenilir ve güçlü bir ortağı olarak, her türlü dayanışmayı sergilemeye devam edeceğine emin olabilirsiniz” ifadelerine yer vermişti.

***

Bunu da not ettik

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Amerika’ya yapılan yardıma isyan etti. “Sağlık çalışanlarımız ve vatandaş maske bulamıyor insaf” diyen Özel, “55 ülkeye ve Amerikan halkı ile sağlıkçılarına gönderilen yardımları önemsiyoruz. Ancak bu yardımı yaparken, PYD’nin başındaki kişiye ‘General Mazlum’ diye methiyeler düzen, Fetullah Gülen’i tüm çabalarımıza rağmen iade etmeyen, Cumhurbaşkanı’na yazdığı hakaret dolu mektupları yanıtsız kalan Trump’a, bir de minnet ve şükran dolu mektup yazmak, bir çaresizliğin neticesi olabilir. Bunu da not ettik” şeklinde konuştu.