AKP her fırsatta yol yapmakla övünürken milyonlarca liraya mal olan yollar peş peşe çökmeye başladı. Son bir ayda en az 5 kentte yol çöktü, facianın eşiğinden dönüldü. Uzmanlar denetimsizliğe dikkat çekti.

Övündükleri yollar peş peşe çöküyor

Fotoğraf: Karadeniz Sahil Yolu’nun Akçakoca mevkisinde 50 metre uzunluğunda çökme gerçekleşti.

HABER MERKEZİ

Birçok kentin otoyollarında son dönemde peş peşe çökmeler meydana geldi. Sadece son bir ayda Trabzon, Dersim, Sinop, Adana ve Düzce’de kamunun kasasından milyonlarca lira harcanarak yaptırılan yollar çöktü, facianın eşiğinden dönüldü. BirGün’e konuşan uzmanlar, denetimsizliğe dikkat çekti.

Karadeniz'i İstanbul'a bağlayan yolda geçen ay çatlaklıklar oluştu. Çatlaklar nedeniyle Karayolları ekiplerince yol tek şeritli trafiğe kapatıldı. Önceki gün ise Düzce, Zonguldak ve Sakarya arasında ulaşımı sağlayan bu yolun Akçakoca Edilli mevkiindeki kısmı tamamen çöktü. Derin yarıkların oluştuğu bölgede asfalt kâğıt gibi yırtıldı. Yolun daha önce de çöktüğünü belirten yurttaşlar, “Yolun bir kısmı geçen sene çökmüştü. Taş duvar ördüler. Örülen taş duvara rağmen şimdi yeniden çöktü. Her sene burada çökme meydana geliyor” diyerek tepkilerini dile getirdi.

ovundukleri-yollar-pes-pese-cokuyor-1000693-1.

2 YIL ÖNCE YAPILMIŞTI

Adana'nın Pozantı ilçesinde ise 31 Mart’ta, henüz 2 yıl önce yapılan asfalt yol çöktü. Yol, kum dökülerek ve dubalı şerit ile ulaşıma kapatıldı. Yolun neden çöktüğüne dair yetkililerden bir açıklama yapılmazken mahalle sakinleri yoğun yağış sonrasında yolda çökmeler meydana geldiğini kaydetti.

Trabzon'un Düzköy ilçesinde de 30 Mart'ta meydana gelen heyelan nedeniyle Yusuflu Mahallesi'nin asfalt yolu çöktü. 600 haneli Yusuflu Mahallesi’ne uzun süre ulaşım sağlanamadı. Sinop'ta 17 Mart’ta yaşanan heyelan sonucu Çiftlik köyüne bağlı eski Sinop-Samsun karayolunda çökme meydana geldi. Yolun önceden Karayolları'na ait olduğu, ardından Sinop İl Özel İdaresi’ne devredildiği öğrenildi. Özel İdare Genel Sekreteri Yahya Çınkıl, yaşanan çökmenin ardından onarım çalışmalarına başlanacağını ifade etti.

Dersim’de de 9 Mart’ta etkili olan sağanak yağış nedeniyle Hozat-Pertek karayolunda çökme meydana geldi.

YETERLİ DENETİM YOK

Peş peşe çöken yollara ilişkin BirGün’e konuşan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Taner Yüzgeç şunları söyledi: “Birçok alanda olduğu gibi yol inşaatlarında da mühendislik hizmetlerine önem verilmiyor. Çünkü mühendislik hizmetleri maliyet artırıcı bir unsur olarak görülüyor. Bu kara düzenin sonuçları ya bina çökmesi ya yol çökmesi olarak karşımıza çıkıyor.”

Yolların çökmesinin bir diğer nedeninin de denetimsizlik olduğunu vurgulayan Yüzgeç, “Denetim yapacak kurumlar zayıflatıldı ve müteahhitlerin denetimine önem verilmiyor. Özellikle altyapı projelerine dikkat etmezseniz hava koşulları veya zeminden kaynaklı çökmelerle karşılaşırsınız. Son yıllarda sürekli çöken yollar, denetim mekanizmaların çürütüldüğü ve yok edildiğinin de bir göstergesi” diye konuştu.

ovundukleri-yollar-pes-pese-cokuyor-1000692-1.

Ulaştırma Uzmanı Dr. Murat Akad da, “Yollar yapılırken projeye uygun hareket edilmemiş olabilir. Bir yol projelendirilirken arazinin topoğrafik yapısı dikkate alınır. Suların nereden akabileceği bellidir örneğin. Yola zarar vermeden suların akması sağlanır. Ancak çöken yollarda bunlara dikkat edilmemiş olabilir" dedi.

Bütün her şey doğru yapılmış olsa bile, zaman içerisinde suların tahliye edilmesini sağlayan menfezlerin tıkanabileceğine dikkat çeken Akad, "Bu nedenle denetim önemlidir. Belli aralıklarla bunların kontrol edilmesi gerekir ve çöken yollarda bunlar kontrol edilmemiş olabilir. Arazi heyelan bölgesiyse yeterli derecede önem alınmamış olabilir" ifadelerini kullandı.