Oxford aşısının ortağı AstraZeneca, yan etkiler konusunda tazminattan muaf tutulacak

BİRGÜN DIŞ HABERLER SERVİSİ

Oxford Üniversitesi'nin aşı ortağı AstraZeneca'ya, anlaşmaya vardığı ülkelerin çoğunda, Covid-19 aday aşısına özel olarak tazminattan muafiyet imkanı sağlandı. Böylelikle dünyada aşı yarışını önde götürdüğü belirtilen firmanın, aşılarından kaynaklı herhangi bir yan etki oluştuğunda, tazminat ödemesi gerekmeyecek.

Aday aşılarını insanlar üzerinde deneyen ve ürünleri başarılı bulunursa yüz milyonlarca insana bağışıklık sağlamaya hazırlanan 25 firmayla yapılan tedarik görüşmeleri sürecinde, aşıya bağlı yan etki oluşması durumunda zararı kimin tazmin edeceği sorusu hep problemli bir konu olmuştu.

AstraZeneca'nın yöneticilerinden Ruud Dobber, Reuters'e yaptığı açıklamada, "Bu (durum), aşı herhangi bir yan etki gösterirse firma olarak dört yıl içerisinde risk alamayacağımız özel bir durum" diye belirtti.

Dobber, "Bu riski omuzlamak çoğu ülke için kabul edilebilir birşey çünkü bunda ulusal çıkarları var" diye sözlerine ekledi. Ancak Dobber sözleşmeleri bu şekilde imzalayan ülkelerin isimlerini vermedi.

Reuters'e konuşan AB yetkilileri ise Pfizer, Sanofi ve Johnson & Johnson firmalarıyla sürdürülen tedarik anlaşmalarında da ürün sorumluluğunun tartışmalı konular arasında olduğunu belirtiyor.

Buna karşın ABD 2005 yılında, toplum sağlığı krizlerini kontrol altına almaya yardımcı olacak ürünleri tazminattan muaf tutan bir yasa (PREP Kanunu) çıkarmıştı.

İngiltere'nin en büyük ikinci ilaç üreticisi olan AstraZeneca, başka devlet ve örgütlerin yanı sıra ABD, İngiltere ve Avrupa ülkeleriyle yaptığı anlaşmalarda toplam 2 milyon dozdan fazla ilacı kar amacı gütmeden tedarik etmeyi taahhüt etmişti.