İngiltere ve ABD'den araştırmacılar koronavirüse karşı geliştirilen bir aşı adayına dair umut veren bir araştırma gerçekleştirdi. Henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş pre-print araştırmada, Oxford üniversitesi aşı ekibinin üzerinde çalıştığı ChAdOx1nCoV-19 adlı aşının hayvanlar üzerindeki etkileri incelendi

Oxford'un üzerinde çalıştığı aşının tek dozu, koronavirüsün yarattığı akciğer hasarını önlüyor

Dış Haberler Servisi
Biorxiv adlı web sitesinde yayınlanan araştırmada, Oxford aşı ekibinin üzerinde çalıştığı adenovirüs vektörlü aşının hayvanlar üzerindeki olumlu sonuçlar verdiği bildirildi.

Hayvanlar üzerinde yapılan bu incelemede araştırmacılar, aşılı hayvanlarda kontrol grubu hayvanlara göre önemli oranda az viral yük gözlemledi.

Aşılanmış şebeklerde hiç zatüre gözlemlenmedi. Buna ek olarak, aşılanmış hayvanlarda vücut virüsle karşılaşınca stokin sendromu gibi herhangi bir aşırı bağışıklık tepkisi gözlemlenmediği belirtildi.

ChAdOx1 nCoV-19 aşısının henüz Faz 1 klinik denemeleri sürüyor. Semptomatik PCR pozitif Covid-19 hastalığına karşı güvenlik, bağışıklık ve etkisi açısından insanlar üzerinde rastgele kontrollü klinik denemelerde inceleniyor.

TEK BİR ENJEKSİYONU ZATÜRREYİ BLOKE ETTİ

Harvard Üniversitesinden Biyolog David R. Liu twitter hesabında araştırma sonucuna ilişkin yaptığı açıklamada "Oxford adenovirüs (aşı adayının) tek bir enjeksiyonu maymunlarda etkili sonuclar vererek zatürreyi bloke etti ve viral yükü önemli ölçüde azalttı" diye belirtti.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Prof. Dr. Ener Çağrı Dinleyici ise araştırma sonucuna ilişkin şöyle bir twit attı: "En güçlü #COVID19 aşı adaylarından, Oxford Vaccine Project'in aşısı (ChAdOx1-nCoV19) ile deneysel çalışmada olumlu sonuçlar elde edildi. Pnömoni gelişiminin önlenmesi ve viral yükte azalma önemli. Bu yaz Faz 3 başlama şansı yüksek. Bu dönem mottom oldu, 'temkinli, umutlu'"