Oxford Üniversitesi Covid 19 tedavisi için haziranda sonuç alacağı iki ilaç denemesi başlattı... Konuya ilişkin açıklama yapan Prof. Peter Horby, çalışmaların sihirli bir mermi olmayacağını da beliritti

Oxford Üniversitesi Covid-19 için haziranda sonuç alınabileceğini açıkladı


BirGün Çeviri Kolektifi

Covid-19 hastalarına yönelik dünyanın en büyük ilaç denemesi İngiltere'de başladı. Haftalar içinde sonuçlar bekleniyor. Söz konusu denemede bir ay içerisinde 165 hastaneden 5000'in üzerinde hasta yer aldı.

Çalışmayı yöneten Oxford Üniversitesinden Enfeksiyon Hastalıkları ve Küresel Sağlık Profesörü Peter Horby, The Guardian'a yaptığı değerlendirmede; "Bu, dünyanın açık ara en büyük denemesi. Haziran ayı içerisinde sonuç alabileceğimizi tahmin ediyoruz. İşe yaradığı netliğe kavuşursa, daha hızlı bir şekilde cevap elde edebiliriz" şeklinde konuştu ama Covid-19 durumunda "sihirli bir mermi" olmadığını sözlerine ekledi.

Bu tedavi denemesinde hem hidroksiklorokin hem de azitromisin ayrı ayrı test ediliyor. İlaçlar tek başlarına verildikleri hastalarda, hiç ilaç verilmeyen hastalara kıyasla, herhangi bir etki yaratırsa bu ilaçlar sonra birleştirilebilir.

Bu iki ilacın kullanımı hakkında tıp ve bilim dünyasından siyaset dünyasına kadar geniş bir arenada pek çok tartışma olmuştu. Her iki ilaç da dünyada Covid-19 tedavi protokolleri içinde insani amaçlı erken erişim kapsamında tedavi amaçlı kullanılıyor. Geçtiğimiz günlerde siyasetçiler de tartışmaya dahil olmuşlardı. Donald Trump, eski bir sıtma ilacı olan klorokinin daha az toksik bir türü olan hidroksiklorokini desteklemiş ve bir antibiyotik olan azitromisinle birlikte kullanıldığında "tıp tarihindeki en büyük yeniliklerden ("game-changers") biri olabileceği" şeklinde tweet atmıştı. Fransız Doktor Didier Raoult, bu iki ilaç kombinasyonun tedavi sağlayacağını iddia etmiş ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron tarafından Marsilya'daki hastanesinde ziyaret edilmişti.

Horby, hidroksiklorokin aldıktan sonra iyileşen hastalar hakkında sosyal medyada ve e-postalarda dolaşan verilerin hiçbir şey kanıtlamadığını söyledi. Henüz bu ilacın kullanımını destekleyen gerçek bir bilimsel kanıt olmadığını düşünen Horby, "İlacın laboratuvar ortamında virüse karşı inhibe edici (engelleyici) etkisi olduğu kanıtı var. Ancak ben henüz iyi klinik veri görmedim. Pek çok yayın görüyoruz. Takip etmek zor. Bu yayınların çoğu hayal kırıklığı yaratıyor. Klorokinin işe yaradığına dair, çığır açan bir buluş olduğunu söyleyen bir makale vardı. Ama içinde sıfır veri var. Belli oranda hastanın iyileştiğini gösteriyorlar ki bu (iyileşme) herhangi bir şekilde olabilir” dedi.

Horby açıklamasında, "Sihirli mermi gibi bir şeyimiz yok. Bence insanların bu ilaçlarla ilgili beklentilerini azaltmamız gerekiyor. Bazılarının bir etkisi olabilir ama bu etki muhtemelen ılımlı bir etki olacaktır. Bence önemli bir etki yaratması açısından bakacağımız şey daha önce işe yaradığını bildiğimiz kombinasyonlar olacaktır. Anti-viral ve anti-inflamatuvar ilaçları birleştirirsek daha büyük etki yaratabilirler” ifadelerini kullandı.

Horby, daha çok Ebola'da işe yarayan monoklonal antikorlara umut bağladığını aktardı ve şöyle dedi: "Eğer bu akut, ciddi bir viral enfeksiyondur diyorsanız, tedavi etmesi zor. Ebola'ya bakın mesela. Çok daha dişliydi. Şaşırtıcı bi şekilde, Demokratik Kongo Cumhuriyetinde denenen monoklonal antikorlar işe yaramıştı.”

Horby, daha önce Afrika ve Demokratik Kongo Cumhuriyetinde Ebola ilaç denemelerini yönetmişti.

Kaynak: The Guardian