AKP, kendisi için bir tehlikeye dönüşen 2019 seçimleri için şekli değişiklikler planlıyor. İddiaya göre yumuşak bir dil kurgulanacak, AKP’nin 2002’deki seçim beyannamesine geri dönülecek

Oy için her şey mubah!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanlık sistemi, “AKP’nin en büyük sınavı, en önemli dönüm noktası” dediği 2019’da yapılacak seçim için yol haritasını belirliyor. Yüzde 51 ve fazlası oy için AKP’nin 15 yılı masaya yatırılacak, AKP’nin 2002’deki seçim beyannamesi esas alınacak. Değişim ve dönüşüm ile toplumun tüm kesimlerini kucaklayan yumuşak bir dil kullanılacak. Bütün bunlar hayata geçerken, AKP’de yönetim değişikliğinde de sıkıntı yaşanıyor.

ANKA’dan Besti Karalar’ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, parlamenter sistemi değiştiren, başkanlık sisteme geçişi getiren düzenleme için yol haritasını belirliyor.

7 kriter
AKP kulislerinde, cumhurbaşkanlığı sistemine geçerken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 7 başlıkta “yol haritasını” belirlediği ifade ediliyor. Bu başlıklar ise şöyle belirtiliyor:

»AKP’yi iktidara taşıyan, 2002’deki seçim beyannamesi esas alınacak.

»AKP’nin 15 yılı eğrisiyle doğrusuyla masaya yatacak. Doğru yapılan politikalara devam edilecek, yanlış politikalardan vazgeçilecek.

»Turgut Özal’ın “4 eğilim” politikası benimsenecek. Toplumu kucaklayan ve her kesime mesaj veren, “ideolojik, toplumsal, kültürel ve geleneklere göre” mesajlar verilecek.

»Yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklarla mücadeleye devam mesajı verilirken, örneklerle ve icraatlarla anlatılacak.

»Türkiye’nin tarihine “Cumhuriyet ve Atatürk” söylemleri ile vurgu yapılacak.

»Değişik partilerin tabanlarına, “kucaklayıcı, bütünleştiren” söylemler kullanılacak. Yumuşak bir dil kullanılacak.

»AKP’de yaşanan, “değişim ve dönüşüm” politikası halka iyi anlatılacak.

Kahraman belirsizliği
AKP 2019’a hazırlanırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Metal yorgunluk var. Metal yorgunluğu olan çekilsin” mesajının ardından önce teşkilatlarda, ardından belediye başkanlıklarında değişiklik yaşandı. Şimdi ise gözler AKP’nin Meclis yönetimine çevrildi. Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın yeniden adaylığına yaklaşık bir ay önce kesin gözüyle bakılırken, şimdi bunun değiştiği gözleniyor. Kahraman’ın son günlerde ailesi ile ilgili haberler parti içerisinde rahatsızlık yarattı. Bu yüzden artık Meclis Başkanı Kahraman’ın adaylığının büyük oranda zayıfladığı belirtiliyor.

AKP kulislerinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da partinin sesini dinlediği, ancak İsmail Kahraman’ın kendisine gelip “tamam bırakıyorum” demesini beklediğini ve bunu demediği sürece de, “İsmail ağabey sen artık dinlen” diyemeyeceği, bu konuda hassas ve duygusal yaklaştığı konuşuluyor. İsmail Kahraman cephesinde ise Kahraman’ın Erdoğan’a, “tamam ben aday olmuyorum” deyip demeyeceği merak ediliyor. Kulislerde Erdoğan’ın Kahraman’a “devam et” demesinin mi daha zor, yoksa İsmail Kahraman’ın Erdoğan’a “tamam” demesinin mi daha mı zor olacağı soruları soruluyor.

Temayül yoklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, İsmail Kahraman ile ilgili sorunu ‘temayül yoklaması’ ile çözeceği ifade ediliyor. Kahraman adaylık konusunda bu hafta Erdoğan’a bir şey söylemediği durumunda, kapalı grup toplantısında, “Meclis Başkanı kimi görmek istersiniz” diye bir temayül yoklaması yapacağı bekleniyor. O yoklamanın da önümüzdeki hafta gerçekleşeceği kaydediliyor.

Elitaş ve Kurtulmuş
Kulislerde Meclis Başkanı’nın diğer partilerle diyaloğa açık, kamuoyunda büyük yankılar uyandıracak ve tepki yaratacak söylemlerden uzak biri olmasına özen gösterileceği konuşuluyor. Meclis Başkanı’nın “4 eğilimi” taşıyan biri olmasına özen gösterilecek. Bu doğrultuda partide ANAP, DYP, muhafazakâr ve sol kökenli isimler üzerinde duruluyor. Söz konusu isimler arasında öne çıkan iki isim var: Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ile ANAP kökenli Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş. Elitaş’ın en uzun dönem grup başkanvekilliği yapmasının, muhalefet partileri ile olan diyaloğunun adaylık durumunu güçlendirdiği kaydediliyor. Numan Kurtulmuş’un ismi de Meclis Başkanlığı için sıkça telaffuz ediliyor.

Milletvekilleri ile buluşacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Perşembe gününden itibaren 40’ar kişilik milletvekilleri ile kahvaltılı toplantıda buluşuyor. Erdoğan’ın bu toplantılarda milletvekillerinin Meclis Başkanı ve Meclis Parti yönetimine gelecek isimler ile ilgili de yoklama yapacağı kaydedildi.

***

İHA: Burhan Kuzu öne çıkıyor

Yaklaşan Meclis Başkanlığı seçimleri öncesinde adayların isimleri kulislerde konuşulurken, AKP’li Burhan Kuzu’nun isminin öne çıktığı da iddia edildi.

İHA’nın haberine göre, Yaklaşan Meclis Başkanlığı seçimleri için kulislerde konuşulan isimler arasında ilk sıralarda gelen Burhan Kuzu, adaylık konusunda kararlı ve bu durumu parti yetkilileriyle de paylaşmış.

Habere göre, Burhan Kuzu’nun isminde, AKP grubunun da mutabık olduğu söyleniyor. Kuzu, başkanlık sistemi uyum yasaları çalışmalarına da önemli katkılar sağlayacağı öngörülüyor.