Kurulduğu 2014 yılından bu yana yerel ve genel seçimlerle birlikte toplamda 8 seçimde görev yapan Oy ve Ötesi Derneği, Impact Hub'da, KONDA Araştırma Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Ağırdır'ın da katılım gösterdiği bir basın toplantısı gerçekleştirdi.  Türkiye'nin 50 büyük şehrinde güncel bilgileri kapsayan eğitimler vermeye hazırlanan Oy ve Ötesi Derneği, 100 bin gönüllü desteğiyle Türkiye'deki tüm seçim sandıklarından veri toplamayı hedefliyor.

Oy ve Ötesi, 100 bin gönüllü ile seçim günü sandıkların tümünden veri toplamayı hedefliyor

HABER MERKEZİ

Oy ve Ötesi Derneği, bugün düzenlediği basın toplantısında 2023 seçimleri kapsamında yürüteceği eğitim ve gönüllü müşahit organizasyonu faaliyetlerini kamuoyuna açıkladı.

Bugüne kadar sekiz farklı seçimde sandıklardan sonuç tutanak verilerini toplayıp, resmi sonuçlarla karşılaştıran ve analizlerini kamuoyu ile paylaşan Oy ve Ötesi Derneği, 2023 seçimlerinde de sürece ve seçim gününe yönelik eğitimler, gönüllü sandık müşahitliği organizasyonu ve optik karakter tanıma teknolojili mobil uygulamaları üzerinden sandık verisi sağlama faaliyetleri yürütecek.

Yenilenen gönüllü kayıt sistemini tanıtan Oy ve Ötesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertim Oytun ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hande Turan, 2023 seçimleri kapsamında gerçekleştirilecek eğitim ve gönüllü müşahit organizasyonu faaliyetleri hakkında bilgiler paylaştı.

50 BÜYÜK ŞEHİRDE EĞİTİM DÜZENLENECEK

Buna göre, Oy ve Ötesi, Türkiye'nin 50 büyük şehirde seçim kuralları, gönüllü sandık müşahitliği ve tutanak verisi toplama süreçlerine dair güncel bilgileri kapsayan eğitimler verecek. Nisan ayında başlayacak eğitimler ön müracaat ve kayıt gerekmeksizin tüm yurttaşların katılımına açık olacak.

Nisan 2022'de yenilenen seçim kanunu gönüllü sandık müşahitliğine ilişkin bir değişiklik içermiyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının seçim sürecini doğrudan izlemeleri anayasal bir hak olarak tanımlanıyor. Sandık bölgesinde bulunmak isteyen tüm müşahitlerin sandık müşahitliği kartlarını edinmesi gerekecek. Dernek, seçime katılan siyasi partilerden temin edilecek müşahitlik kartlarını da gönüllüler ile paylaşacak.

DEPREM BÖLGESİNE ÖZEL MODELLEME

Oy ve Ötesi Derneği, Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen deprem felaketinden etkilenen seçim bölgelerine özel bir çalışma yapacak. Dernek halihazırda deprem bölgesinde oluşacak sandıklarda bulunabilecek gerçek kişi sayılarını tahmin edebilecek matematiksel modellemeler üzerine çalışıyor. İlgili sandıklardaki oy verme süreçlerini takip etmek adına özel gönüllü organizasyonlar yapılacak.

Dernek ayrıca, Optik Karakter Tanıma (OCR) teknolojisi ile donatılmış bir mobil tutanak okuma uygulamasını nisan ayında gönüllülerin kullanımına sunacak. Buna göre metin görüntülerini makine tarafından okunabilen bir metin formatına dönüştüren OCR teknolojisi ile fotoğrafı çekilen sandık tutanaklarının verileri otomatik olarak sayısal hale getirilecek. Bu yöntemle sahadan gelen sandık verileri daha hızlı işlenebilecek.

TUTANAK VERİLERİ RESMİ SONUÇLARLA KARŞILAŞTIRILACAK

Oy ve Ötesi Derneği, seçim yasaklarının sona ermesi ve sandık verilerinin paylaşılmaya başlandığı ilk andan itibaren sandık verilerinin analizini yapmaya başlayacak. Elde edilen sonuçlar resmi veriler ile karşılaştırılacak ve kamuoyu ile paylaşılacak. Oy ve Ötesi gönüllüsü hukuk uzmanları, hem seçim sırasında gönüllü sandık müşahitlerine ve bina görevlilerine sahada eşlik edecekler, hem de seçmenlerin hukuki süreçlere dair bilgi alabilmesi adına, derneğin kurduğu çağrı merkezi üzerinden hukuki destek sunacaklar.

"SEÇİMLER İÇİN YENİLEDİĞİMİZ YAZILIM ALTYAPIMIZ VAR"

Seçim takviminin açıklanmasıyla birlikte çalışmalarına hız verdiklerini aktaran Oy ve Ötesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertim Oytun, 2023 Genel Seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı Seçimleri'nde yürütecekleri faaliyetlere ilişkin şunları söyledi: "Önümüzdeki sürece gençlerin katılımına çok önem veriyoruz. Bize katılıp gönüllü olmalarını, bunu demokrasiyi birinci elden deneyimlemek için bir fırsat olarak görmelerini istiyoruz. Ayrıca bu seçimler için yenilediğimiz yazılım altyapımız var. Mobil uygulamamızda bu sene ilk kez kullanacağımız OCR teknolojisi ile bize ulaştırılacak tutanak görüntülerini çok daha hızlı doğrulama şansına sahip olacağız. Herkes bu mobil uygulama sayesinde bize veri ulaştırabilir, oluşturacağımız referans veri tabanına destek sağlayabilir. Bu seçimde 100 bin Oy ve Ötesi gönüllüsünün desteğiyle Türkiye'deki tüm seçim sandıklarından veri toplamayı hedefliyoruz."

oy-ve-otesi-100-bin-gonullu-ile-secim-gunu-sandiklarin-tumunden-veri-toplamayi-hedefliyor-1139284-1.

Oy ve Ötesi Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hande Turan ise “Siyaset sahnesindeki her türlü kutuplaşmadan uzak, barışçıl, şeffaf ve adil bir süreç için sivil katılım şart. Her görüşten vatandaşın ‘Demokrasiden Tarafız’ söylemimizde kendisine dair bulabileceği bir şeyler olduğuna eminiz. Bunun güvencesi ve samimiyetiyle hazırlanıyoruz. Saha ekiplerimiz hazır, kayıtlarımız bugün itibariyle açılıyor. Seçim sürecinde sosyal medya hesaplarımızdan yasal güncellemelere, eğitimlerimize ve sistemimize dair duyuruları da paylaşacağız” diye konuştu.

oy-ve-otesi-100-bin-gonullu-ile-secim-gunu-sandiklarin-tumunden-veri-toplamayi-hedefliyor-1139285-1.

AĞIRDIR: GENÇLERİN KATILIMI SEÇİMLERDE ÖNEMLİ ROL OYNAYACAK

Oy ve Ötesi Derneği Yönetim Kurulu üyelerinin sunumlarının ardından söz alan KONDA Araştırma Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Ağırdır ise şunları söyledi: “2023 seçimlerinde katılım oranı belirleyici bir rol oynayacak. 6 milyon genç ilk kez oy kullanacak. Yaptığımız kamuoyu araştırmalarında 30 yaş altı genç seçmenin, sorunlarının siyaset marifetiyle çözüleceği konusunda inançlı ya da umutlu olmadığını gözlemliyoruz. Bu olumsuz durumu aşmamız ülkemizin demokratik gelişimi açısından büyük önem taşıyor. Oy ve Ötesi'nin tarafsız sandık müşahitliği organizasyonu gençlerimizin katılımcı demokrasi ile tanışması ve oy vermenin ötesinde geçmeleri için önemli bir fırsat.

"TÜRKİYE TARİHİ BİR FIRSAT YAKALADI"

Seçimlerde gerçek-ötesi tanımının gündeme geleceğini hatırlatan Ağırdır, şunları söyledi: "İktidarın, güç sahiplerinin bütün hikayeyi, haberi, bilgiyi, deneyimi manipüle edebildikleri bir zaman aralığında en son karşılaşmayı umacağımız şey seçimlerin meşruiyetini tartışmak olur. O zaman bu ülke ortak kadere inancını tümüyle kaybeder. Bunun sadece iktidarda olanların sorumluluğuna bırakamayız. Konuştuğumuz bizim hayatımız, o nedenle Oy ve Ötesi’nin yaptıkları son derece kıymetli. Öyle bir zaman aralığında yaşıyoruz ki dünyanın da Türkiye’nin de krizleri çok iç içe. Bir dizi felaketi iç içe yaşıyoruz. Siyasete güvenin bütün dünyada bozulduğu ve problemlerin çözebileceğine dair inancın zayıfladığı bir zamandayız. Türkiye tarihi bir fırsat yakaladı. Karmaşa yaşanmadan böylesine popülist-otoriter ya da keyfi dönemin, kurumların ve kuralların bu kadar aşındığı bir dönemin hiç kavga olmadan insanların oylarıyla, barış ve huzur içinde değiştirilebileceğini dünyaya göstermek gibi bir fırsatımız var."

oy-ve-otesi-100-bin-gonullu-ile-secim-gunu-sandiklarin-tumunden-veri-toplamayi-hedefliyor-1139286-1.

"KORKU İKLİMİNDEN KAÇINMALIYIZ"

"Bu seçimlerde alacağımız sonuç bütün dünyaya ilham verici olacak. Bunun şartının da sandık güvenliğinin sağlanması" diyen Ağırdır, "Her ne kadar sandık güvenliği konuşuyor olsak da asıl konuşmamız gereken seçim güvenliği. Mesele sadece zarfın içine giren oyları korumak değil. Farklı fikirlerin seçimlere talip olan aday olan bütün siyasilerin programlarını özgürce tartışıldığı ve kanaatimizi özgürce oluşturabileceğimiz bir ortam yaratılması da önemli. Medyanın rolü hakikat dışılığı yaratmada ve bunu engellemede kendini gösteriyor. Olasılık dışı şeyleri çoğaltan yazıları her yazdığımızda birilerinin arzuladığı korku iklimine su taşıyoruz demek ve bizim korkuya teslim olacak bir zamanımız yok. Umutlanmaya ihtiyacımız olan bir zaman aralığında korku iklimini ağırlaştıracak söylemlerden kaçınmamız lazım" vurgusu yaptı.

"ÖN ŞART SEÇİM GÜVENLİĞİ"

Korku iklimin güç sahiplerine yaradığını kaydeden Ağırdır, Türkiye’nin aşırı kutuplaştığını ve bunun seçim üzerinde etkileri olacağını şu ifadelerle anlattı: “Kimliklere sıkıştık. Karşımızda 3 Türkiye ve 3 ayrı rekabet var. Siyaseten kutuplaşma gerçek hayatın sorunlarıyla daha çok meşgul olduğumuzdan zayıfladı ancak siyasi yapı halen kimliklerden ve kutuplaşmadan besleniyor. Seçmenin, kendi kimliğinin partisine olan sadakati çözülmüş durumda ama karşı tarafa olan nefret duygusu hâlâ geçerli. Dolayısıyla kimliklerden sıyrılan gençler bu seçimlerde büyük önem teşkil ediyor. Gençler, kimlikleri aşan bir yerden hayata bakıyor. Ülkenin geleceğine güvenleri eksik gençler seçimlerin belirleyicisi ana dinamiklerden biri. Gençlerin sandığa gitmesini sağlamamız gerek. Çünkü iş 40 yaş üstü seçmenlere kalırsa seçim yapmamıza gerek yok. Bugün karşı karşıya olduğumuz mesele yaşlanmış, ruhunu, canını kaybetmiş muasır medeniyete bir can üflemek. Ancak bunun ön şartı bu seçimlerin güvenliğini sağlamak.”