Aydınlar, yurttaşlar, sendikalar, kitle ve meslek örgütlerinden referanduma dönüşen seçim için sandığa gidilmesi çağrıları gelmeye devam ediyor. Açıklamalarda “Oylarımıza, ülkemize sahip çıkıyoruz” denildi.

Oy ver, sandığı koru
Fotoğraf: DepoPhotos

Haber Merkezi

Ülkenin geleceğinin belirleneceği, referanduma dönüşen cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için yarın sandık başına gidilecek. Hemen her kesimden bu karanlık tek adam saltanatının son bulması için sandığa gidilmesi çağrıları geliyor. Yurttaşlar, aydınlar, sanatçılar, partiler, emek-meslek ve demokratik kitle örgütleri oy kullanılarak ülkenin geleceğine sahip çıkılmasını istedi. 

LAİKLİKTEN VAZGEÇMEYİZ

Eşitlik için Kadın Platformu’ndan yapılan açıklamada  “Siyasal ortaklıklarını, kadın haklarını tümüyle ortadan kaldırmak üzerine kuranların, niyetlerini gerçekleştirmelerine izin vermeyeceğiz. Laik, medeni hukuka dayanan haklarımız, hayatlarımız ve hayallerimizden vazgeçmeyeceğiz” ifadelerine yer verdi. Sosyal medyada kampanya başlatan platformun çağrısına kadınlardan destek büyük.

KAMUCULUK İÇİN SANDIĞA

Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) AKP iktidarında yaşanan kayıpları sıralayarak, 28 Mayıs’ta sandıklara çağrı yaptı. Kamu istihdamının bozulduğu, güvencesizleştiği, emekçilerin yoksullaştığı, ‘şirketleşen devlet’ anlayışının hâkim kılındığı vurgulanarak şöyle denildi: “Yüreği emekten, barıştan, demokrasiden, kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesinden yana atan herkesi sandıklarda oy kullanmaya, oyuna sahip çıkmaya, umudu ve mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz.” 

KADIN DÜŞMANI REJİM

Partisinin il ve ilçe kadın kolu başkanları ile bir araya gelen CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, "Bu seçim, özellikle biz kadınlar için hayati öneme sahiptir. Bir yanda esaret diğer yanda özgürlük duruyor" dedi. Cumhur İttifakı’nın kadın düşmanı olduğunun altını çizen Nazlıaka, “Cumhuriyet tarihinin kadınlar açısından en karanlık parlamentosu oluşturuldu” ifadelerini kullandı.

ROMANLAR ‘YETER’ DEDİ

Roman Dernekleri Federasyonu’ndan yapılan açıklamada  “AKP iktidarı ve Erdoğan Romanları yalnızca seçim zamanı hatırlanacak bir kitle olarak görmüştür. Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğimizi bildirmekten onur ve gurur duyuyoruz” denildi.

BARIŞ MI ÇATIŞMA MI?

Atatürkçü Düşünce Derneği ise "Bu karanlık iklim son bulmalı" denilerek yaptığı açıklamada, “Eğitimden sağlığa, ekonomiden dış politikaya, kadın ve çocuk haklarından iç barışa, demokrasiden hukuk devletine her alanda ciddi krizler yaratan tek adam rejimi mi? Yoksa barış, huzur ve refaha ulaşma yolunu açacak demokratik hukuk düzeni mi? Sorusuna yanıt vereceğiz” ifadeleri kullanıldı. 

Hayvan Hakları İzleme Komitesi de ‘‘AKP iktidarı boyunca hayvanlar için hiçbir şey hiçbir zaman güzel olmadı, bundan sonra da olmayacak" diyerek ikinci turda Kılıçdaroğlu'nu desteklediğini belirtti. Açıklamada, sandığa gitme çağrısı yapıldı.

Oyuncu Menderes Samancılar ise yayımladığı video ile “Aydınlık yarınlara ulaşmak için; önce sandığa gideceğiz ardından oyumuzu kullanacağız ve sandığımıza sahip çıkacağız” dedi. 

***

ÇOCUKLARIN GELECEĞİ İÇİN OY VER, GİTSİNLER

Veli-Der İzmir 2 Nolu Şube’den yapılan çağrıda da şu ifadelere yer verildi: “Tercihimiz laik, bilimsel, demokratik, eğitimi savunan anlayıştan yana olmalıdır. Bu seçimde, sadece Cumhurbaşkanı seçmeyeceğiz. Bu seçimde yapacağımız tercihle çocuklarımızın ve gençlerimizin dolayısıyla ülkemizin geleceğini de oylamış olacağız. Tercihimiz, karma eğitimi reddeden, medrese eğitimini zorunlu eğitim statüsüne sokmak isteyen çağ dışı zihniyete değil; laik, bilimsel, demokratik, kamusal, karma eğitimi savunan anlayıştan yana olmalıdır.”

***

GELİN HEP BİRLİKTE BU DÜZENİ DEĞİŞTİRELİM

Seçim Güvenliği Platformu’nun bileşenlerinden Türk Tabipler Birliği (TTB) de yayımladığı açıklamada herkesi 28 Mayıs tarihinde seçimlerde oyunu kullanmaya ve sandıklardaki oylara sahip çıkmaya çağırdı. Açıkmalama, "Gelin, hep birlikte değiştirelim! Emek bizim, oy bizim, gelecek hepimizin!“ ifadeleri kullanıldı.