Her geçen gün toplumsal desteğini kaybeden iktidar mensupları Kürtçeyi hatırladı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, hükümetin Kürtçeye karşı bir tavrı olmadığını söyledi. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise "Konuşulan dile ipotek koyulduğunu gördük. Mahkemelerde kendi dilinde savunma engellendi. Bu adalete güvenin de yara almasına yol açtı" dedi.

Oylar hızla erirken Kürtçeyi hatırladılar

Haber Merkezi

Kamuoyu anketlerinde oylarının eridiği görülen AKP, rüzgarı tersine çevirmek için hamle yapmayı sürdürüyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz temmuz ayında Diyarbakır'da yurttaşlara Kürtçe seslenmesinin ardından bir hamle de TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'den geldi. Şentop, dün Mardin Artuklu Üniversitesi'nde Kürtçe ile ilgili konuştu.

Hükümetin Kürtçeye karşı asla bir tavır içerisinde bulunmadığını savunan Şentop, şöyle dedi: "Daha önce birlikte siyaset yaptığımız bir siyasi partinin genel başkanı, diyor ki; 'Parlamentoda, Genel Kurul'da bir milletvekili Kürtçe konuşursa, bu bilinmeyen bir dil olarak yazılıyor.' Yalan. Meclis'te tutanaklar, kanun gereği Türkçe tutuluyor. Çünkü Türkçe resmi dil olduğu için. Bu Arapça da olsa, İngilizce de olsa, yapılan bu. Bu belli bir dile, Kürtçeye karşı bir tavırmış gibi gösteriliyor. Bir yalan, bir iftira kampanyasıyla yürütülüyor."

İŞKENCE İNKÂRI

Abdülhamit Gül de dün Diyarbakır'ı ziyaret etti. Bölge halkının temel ve insani haklarının uzun yıllar boyunca esirgendiğini söyleyen Gül, Kürtçe üzerindeki engellerin kalktığı iddiasında bulundu ve şöyle dedi: "Mahkemelerde kendi dilinde savunma yapmasının engellendiğini, türküsüne, şarkısına konu ettiği diline, bilinmeyen bir dil yaftalamasının vurulduğunu gördük. Bu yaklaşım maalesef adalete güvenin de yara almasına yol açtı. Yargı da o dönemde iyi bir sınav veremedi. Hukukun temel ilkelerinin yanında yer almadığı bazı örnekler yaşandı" açıklamasını yaptı. İşkencelerin ve faili meçhullerin döneminin bittiğini savunan Gül, isteyen herkesin derdini istediği dilde anlatabildiğini öne sürdü.

CEZAEVLERİ ÖYLE DEMİYOR

Gül'ün ve Şentop'un açıklamaları özellikle cezaevindeki mahpusları akıllara getirdi. Birçok mahkum, Kürtçe yazdıkları mektupların cezaevleri yönetimi tarafından ailelerine ulaştıramadığını belirtirken, Diyarbakır Cezaevi'nde oğlunu ziyaret ettiği sırada başka bir mahkuma Kürtçe selam veren Fatima Demir, 6 aylık görüş yasağı almıştı. Geçtiğimiz yıl Adana'da askerlik yaptığı sırada Kürtçe şarkı söyleyerek bu anları sosyal medyada paylaşan F.P. hakkında da soruşturma açılmıştı. Van'da 21 Mart'ta düzenlenen Newroz kutlamasında sahne alan Koma Awaza Azad sanatçıları Fuat Ege ve Rohat Aram hakkında "Mizgîna leheng" şarkısını seslendirdikleri için dava açılmıştı.