Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve Demokrat Yargı Başkanı Orhan Gazi Ertekin, Özel Yetkili Mahkemeler’e yönelik...

SERBAY MANSUROĞLU

Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve Demokrat Yargı Başkanı Orhan Gazi Ertekin, Özel Yetkili Mahkemeler’e yönelik tartışmaları BirGün’e değerlendirdi. Her iki isme göre Özel Yetkili Mahkemeler’in kaldırılması yetmez, yargıda daha köklü bir değişimin yaşanması gerekiyor. Prof. Kaboğlu ve Demokrat Yargı Başkanı Ertekin, Özel Yetkili Mahkemeler yerine ‘terör mahkemeleri’ kurulmasının bir tabela değişikliğinin ötesine geçemeyeceğini savundu.

Prof. Kaboğlu, “ÖYM’lerin yerine bahsedilen değişiklikte bir tabela değişimi olması tehlikesi var. ÖYM dersiniz, ‘terör mahkemeleri’ dersiniz, hiçbir şey değişmez. Ceza Kanunu’nun düşünceyi suç sayan maddelerini değiştirmeyip muhafaza ederseniz veya TMK’nin ilgili maddelerini değiştirmezseniz bu değişiklik bir ad değişikliğinin ötesine geçemez” dedi.

 Prof. Kaboğlu, yapılacak değişikliğin kamuoyunda yakından bilinen ve tartışılan davalara dair etkilerini değerlendirirken, “değişiklik oluyorsa devam eden davalar ilgili düzenlemeye tabii olmalıdır” diye konuştu. Prof. Kaboğlu, Aksi bir durumun hukuk devleti ilkesinin ihlali anlamına geleceğini belirtti.

ÖYM ya da ‘terör mahkemeleri” adı ne olursa olsun yargılamayla ilgili ciddi bir sorun olduğunu kaydeden Prof. Kaboğlu, bu mahkemeler yoluyla Türkiye’de muhalif veya belli bir siyasal doğrultuda yer almayanların potansiyel bir suçlu ilan edilebildiğinin altını çizdi. Prof. Kaboğlu, bu mahkemelerin kapatılmasının bile yargının sorunlarının düzelebileceğine dair umut vermemesi gerektiğini belirtti. Türkiye’de yargının işleyişindeki ciddi sorunlar nedeniyle ÖYM’lerin kaldırılmasının yargıyı düze getirmeyeceğini yorumlayan Prof. Kaboğlu, 2004 yılında yürürlüğe giren ancak kurulamayan Bölge İdare Mahkemeleri’nin devreye girmesi gerektiğini savundu. Prof. Kaboğlu yapılması gereken asıl değişikliklerin ötelendiğini, ÖYM’lerle toplumun meşgul edildiğini belirterek, yanlış algı oluşturulduğunu belirtti.

"ÖYM’LER OLAĞANÜSTÜ HAL"
Demokrat Yargı Başkanı Orhan Gazi Ertekin, ise ÖYM’lerin tamamen kaldırılarak yargıda köklü bir değişimin yaşanması gerektiğini kaydetti. Başkan Ertekin, “ÖYM’ler bugüne kadar büyük bir tehlikeydi. DGM’lerin bütün tarihsel sorunlarını bugüne taşıyan bir yapıdan söz ediyorum” dedi.

Yargının bugüne kadar devletçi refleksle çalıştığını kaydeden Başkan Ertekin, “Yargı anayasal düzen içerisinde halkı yurttaşlar ve ‘teröristler’ olarak ikiye ayırıyordu. Bu nedenle DGM ve ÖYM’ler ‘demokrasi’ içerisinde olağanüstü hal iddiası barındırıyordu” diye konuştu.

Demokrat Yargı Başkanı Orhan Gazi Ertekin, “Bu yargının bir çelişkisiydi” diyerek şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu anlamda yeni bir mahkeme kurulacaksa ve adlandırma üzerinden hareket edilecekse büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayızdır. Kısmi bir değişim yerine ÖYM’lerin toptan kaldırılmasını savunuyorum. Ancak sorun tam olarak ÖYM’lerle de ilgili değil. Sorun yargının ideolojisiyle ilgili. Şike davasında bunu gördük. Yasa değişti. Yargılamanın kendisiyle ilgili bir şey değişmedi. Dolayısıyla yasamanın iradesine karşı çıkan başka bir irade var. Asıl o iradeye yönelmek lazım.