Oyuncular Sendikası ve Sine-Sen’in ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar sonucunda, setlerin ‘az tehlikeli’ sınıftan ‘’tehlikeli’ sınıfa yükseltilmesi talebi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Tehlike Sınıfı Yükseltme Komisyonu tarafından kabul edildi

Oyuncular Sendikası: Ölümlerle değil önlemlerle anılmak istiyoruz

ÖZLEM ÖZDEMİR info@ozlemozdemir.net

Fotoğraf: Pınar Erte

Oyuncular Sendikası ve Sine-Sen’in ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar sonucunda, setlerin ‘az tehlikeli’ sınıftan ‘’tehlikeli’ sınıfa yükseltilmesi talebi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Tehlike Sınıfı Yükseltme Komisyonu tarafından kabul edildi.

Konuyla ilgili Oyuncular Sendikası'nda dün gerçekleştirilen basın toplantısında Oyuncular Sendikası ve Sine-Sen, İşçi Sağlığı ve Güvenliği konusunda Türkiye’ye örnek olacak bir çalışma yürütmeyi amaçladıklarını, çalışmaları için yasal bir zemin oluşturan bu karardan mutluluk duyduklarını açıkladı.

Oyuncular Sendikası Başkanı Meltem Cumbul yaptığı açıklamada, “Setlerde işçi sağlığı ve güvenliğiyle ilgili bir yönetmelik taslağı oluşturduk ve Çalışma Bakanlığı’na sunduk. İşçi sağlığı ve güvenliği konusunda hepimizin bilgi eksiği var. Biz, Oyuncular Sendikası olarak öncelikle kendi üyelerimizden başlayarak eğitimler planlıyoruz. Bir rehber kitapçık hazırladık. Çok yakında bunu sektörün ilgili tüm birimleriyle paylaşacağız. Ölümlerle değil önlemlerle anılmak istiyoruz. Bu konuda bir yönetmelik hazırlığı sürüyor. Bu sadece bize dair bir durum değildir" dedi.


SETTE ÖLÜM BİZİ TETİKLEDİ
Sinema Emekçileri Sendikası / SİNE-SEN Genel Başkanı Zafer Ayden ise açıklamasında, 2012'de Arka Sıradakiler dizisinin setinde yaşamını yitiren dizinin Sanat Asistanı Selin Erdem'in ölümüne de değinerek: "Üyelerimizle yaptığımız çalışmalar neticesinde, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği önlemlerinin setlerimizde ne kadar arka planda kaldığını fark ettik. Bu çalışma bir ihtiyaçtan başladı. Selin'in ölümü bunu tetikledi. Rehber kitapçıkla alınması gereken önlemler konusunda sektörümüzün tüm bileşenlerini bilgilendirmek, iş yerlerimiz olan setlerde risk analizleri yapılmasını sağlamak ve çalışma şartlarımızı elbirliği ile düzeltmeyi umuyoruz. Kardeş sendikamızla yan yana olacağız” dedi. Ayden'den sonra sözü alan Oyuncular Sendikası Genel Sekreteri Tilbe Saran ise konuşmasında işçi sağlığı ve güvenliğinin sadece setlerde değil pek çok alanda karnesi düşük olduğuna dikkat çekti ve yaptıkları işin görünür olmasının avantajını kullanarak mücadelelerinin başka iş kollarına da öncülük etmesini beklediklerini belirtti.

Toplantıdaki son konuşmayı ise Oyuncular Sendikası Hukuk Danışmanı Sera Kadıgil yaptı. Kadıgil “Bu çalışmayla İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatına 1 Ocak 2014'te getirilen değişiklik ile işletmelerde İş Sağlığı Uzmanı ve İş Yeri Hekimi görevlendirmesi zorunlu hale getirilmiştir. Bu uygulamanın setlerde de geçerli olması gerektiğini düşünüyoruz. Her sette ayrı risk değerlendirmesi yapılmasını ve önlem alınmasını istiyoruz ki biz bir Selin daha kaybetmeyelim” dedi.