Rekabet Kurulu, yaptığı araştırmalar neticesinde İstanbul'daki Fransız liseleri ve Ankara'da faaliyet gösteren sekiz eğitim kurumuna soruşturma başlattı. Soruşturmanın kaynağı velilerin yemek zammı şikâyeti.

Özel okul savaşı
Fotoğraf: Maya Okulları

Berkay SAĞOL

Rekabet Kurulu, 11 Kasım 2022'de gerçekleştirilen toplantıda, İstanbul'da faaliyet gösteren Fransa menşeili 5 özel eğitim kurumunun, fiyat tespiti yaparak 4054 sayılı 'Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4'üncü maddesini ihlal ettikleri iddialarını ele aldı. Kurul, ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri ciddi ve yeterli bularak, 5 özel okul hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.

Kurul aynı zamanda, Ankara illerinde faaliyet gösteren ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki özel okullar ve Türkiye Özel Okullar Derneği hakkında da karar verdi. Ankara'da başlatılan soruşturma kapsamındaki okullar arasında dikkat çeken bir isim de yer alıyor. Eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un kurucusu olduğu Maya Okulları da soruşturma açılan okullar listesinde bulunuyor.

4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla soruşturma açılan diğer okullar ise şu şekilde: ABC Koleji Spor Kulübü Derneği İktisadi İşletmesi, Aydın Yayıncılık ve Eğitim Hizmetleri, Çözüm Dergisi Yayınları, ESS Eğitim Hizmetleri AŞ, Özel Arı Eğitim ve Öğretim Kurumu, Yükselen Koleji Eğitim AŞ.

Soruşturma açılan okullara yönelik öğrenci velilerinin geçen yıl özellikle yemek ücretlerinin zorunlu tutulması ve bu ücretlere yapılan zamlar hakkında yaptıkları şikâyetler dikkat çekti.

Çocuğu Arı Okulları’nda eğitim gören bir öğrenci velisi, “Geçen yıl eğitim ve yemek fiyatlarında anormal bir artış yaşandı. Tavan zam ücreti yüzde 36 olarak belirlenmesine rağmen 2021 yılı için ödediğim 40 bin TL’lik ücret 2022-2023 yılı için 62 bin TL oldu. Yemek ücreti ise 4 bin 300 TL civarındayken 9 bin TL olmuştu. Yemek ücretlerine yüzde 100 bir zam yapıldı. Bu fahiş bir fiyattır” dedi.

Maya okullarında çocuğu eğitim gören bir veli ise şunları dile getirdi: “Bu yıl için yapılan erken kayıtta yemek bedelini bize zorunlu tuttular. Sadece eğitim ücretini ödeyip kayıt olalım dediğimizde kabul edilmedi. Geçen yıl tavan zam yüzde 36 olarak belirlenmesine rağmen yemek bedellerinde bir sınır olmadığı için aradaki farkı yemek ücretlerinde telafi ettiler.”