Depremin ardından öğrenciler arasında eşitsizlik büyüyor. Çok sayıda özel okulun, MEB’in deprem nedeniyle eğitime ara kararının arkasından “Etüt çalışması” kılıfı ile eğitime devam ettiği öğrenildi.

Özel okullara kılıf uydurdular
Fotoğraf: AA

Mustafa BİLDİRCİN

Eğitim alanında giderek artan özel sektörün payı, öğrenciler arasında var olan eşitsizliği derinleştirecek yeni bir uygulamaya daha yol açtı. Maraş merkezli depremlerin ardından MEB’in, “Eğitime ara” kararı özel okulların büyük bölümünü etkilemedi. Çok sayıda özel okulun, “Etüt çalışması” adı altında eğitim öğretime devam ettiği öğrenildi. Bakanlığa da bu yönde çok sayıda şikayet geldiği öğrenilirken MEB kaynakları, inceleme başlatıldığını bildirdi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 12 Şubat’ta gazetecilere yaptığı açıklamada, depremden etkilenen 10 kentte 1 Mart’a kadar, 71 kentte ise 20 Şubat’a kadar eğitim öğretime ara verildiğini duyurdu. Bakan Özer, 71 kentteki okulların belirlenen tarihte eğitim öğretime başlayacağını ve bir daha sürenin uzatılmayacağını ifade etti. Depremden etkilenen 10 kentin durumunun ise 1 Mart’ta ayrıca değerlendirileceği bildirildi.

İNCELEME BAŞLATILDI

Kararın ardından devlet okulları kapılarını kapatırken bazı özel okulların eğitim öğretime devam ettiği ortaya çıktı. Öğrencileri, “Etüt çalışması” kılıfı ile okula davet eden bazı özel okulların, eğitim öğretime ara vermeden devam ettiği kaydedildi. BirGün’ün edindiği bilgiye göre, MEB, özel okulların eğitime devam ettiği yönündeki artan şikayetlerin ardından inceleme başlattı.

TOPLUMU ETKİLER

Eğitimci Özgür Bozdoğan, özel okullar ve devlet okulları arasında var olan eşitsizliğin, olağanüstü durumlarda daha da arttığını söyledi. Bozdoğan, benzer bir durumun pandemi döneminde de ortaya çıktığını anımsatarak şunları kaydetti:

“Kamu okulları kapalıyken özel okullar eğitime çeşitli adlar altında devam etmektedir. Eğitim alanında yaşanan eşitsizliklerin sonuçları tüm toplumu etkilemektedir. Bu duruma bir de özel okulları destekleyen uygulamalar eklendiğinde mağdur olan yine kamu okullarında okuyan çocuklar olmaktadır. MEB bu konuda yaşanan eşitsizliklere acilen müdahale etmelidir ve kamu okulları da artık beklemeden açılmalıdır.”