Özel sektörün 2020 yılı için belirlenen yaş çay alım fiyatının altında alım yapacağına dikkati çeken CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, Özel sektörün Çaykur'un açıkladığı fiyatın altında çay alımı yapmasının yasaklanması için çağrıda bulundu

'Özel sektörün, Çaykur'un açıkladığı fiyatın altında çay alımı yapması yasaklansın'

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2020 yılı için yaş çay alım fiyatı 3 lira 27 kuruş olarak açıkladı, bu rakamın da 13 kuruşluk destekleme ile kilogramda 3 lira 40 kuruşa denk geldiği bildirildi. Karar üreticiler tarafından tepkiyle karşılanırken, özel firmalar tarafından çay üreticilerine gönderilen mesajlarda, özel sektörün taban fiyatın altında çay alacağı da deklare edilmiş oldu.

Lipton çay üreticilerine gönderdiği bilgilendirme mesajında, 2020 yaş çay alım fiyatını 3 TL olarak açıkladı.

ozel-sektorun-aciklanan-fiyatin-altinda-cay-alimi-yapmasi-yasaklansin-731992-1.

Konuyla ilgili olarak konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, Rize Milletvekillerine çağrıda bulunarak “Özel sektör Çaykur’un açıkladığı fiyatın altında alım yapamasın. Yaparsa cezalandırılsın. Kanun teklifine destek versinler hep birlikte Meclis’ten yasa çıkartarak özel sektörün devletin açıklamış oldukları fiyatın altında alım yapmasını yasaklayalım” dedi.

Daha çay sezonu açılmadan piyasadaki en büyük çay fabrikalarından Lipton’un çay üreticilerine 3 TL’den alım yapacağını duyurduğunu hatırlatan Deniz, “Buna göre özel sektör bu sene sadece 10 krş. zam yapmış olacak. Tabi ki bu Mayıs ayı ve ilk günler için. Eğer başlangıç böyle olursa ilerleyen günlerde özel sektörün geçen senenin altında fiyatla çay alacağını göreceğiz” diye konuştu.

İktidar tarafından açıklanan 2020 yılı yaş çay alım fiyatının zaten özel sektör gözetilerek kararlaştırılmış olduğuna dikkati çeken Deniz, söz konusu uygulamanın kabul edilebilir olmadığını ifade etti.

Deniz, şöyle devam etti:

“Rize’nin Milletvekilleri konuyu hükümetin gündemine taşımalı ve geçen sene CHP Genel Başkan Yardımcımız Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca’nın Meclis’e kanun teklifi olarak sunduğu “ Özel sektör, ÇAYKUR’un belirlediği fiyatı kabullenecek ve bunun altında çay üreticimize fiyat veremeyecek. Taban fiyatın altında alım yapması durumunda da Bakanlık tarafından cezai yaptırıma tabii olacak” metnine destek versinler ve hep birlikte gerekli düzenlemeyi yaparak özel sektörün ÇAYKUR’un açıklamış olduğu fiyatın altında alım yapmasını yasaklayalım.”