Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Özel Yetkili Mahkemeler’le ilgili olarak dile getirdiği ‘ÖYM’lerin kaldırılması için...

CAN UĞUR 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Özel Yetkili Mahkemeler’le ilgili olarak dile getirdiği ‘ÖYM’lerin kaldırılması için herhangi bir adım atmamız söz konusu değil. Başbakan Erdoğan’ın açıklaması kendisinin kişisel fikridir’ ifadesi  sonrası yandaş basında yazılanlar beraberinde birçok soruyu getirdi. Cemaat’e yakınlığı ile bilinen gazeteler Arınç’ın açıklamaları üzerinde ÖYM’leri savunmaya devam ederken hükümete yakın duran Star ise ÖYM’lerin kaldırılması fikrini savunmaya devam etti. Gazetelerin aynı gün içerisinde yaptıkları bu farklı yorumlar Cemaat-AKP gerginliğinin sürdüğü yorumlarına neden oldu.

STAR, ARINÇ’IN AÇIKLAMASINI GÖRMEDİ

Yeni Türkiye’nin gazetesi sloganıyla yoluna devam eden ve AKP’nin uygulamalarına verdiği destekle bilinen Star gazetesi manşetinden verdiği haberinde ÖYM’lerin kaldırılmasını savundu. Konuyla ilgili haberini birinci sayfadan veren gazete başlık olarak ‘Otomatik tahliye değil normalleşme adımı’ nı seçerken haberin spotunda ise hukukçuların ÖYM’lerin kaldırılmasını savunan görüşlerine yer verdi. Haberinin iç sayfadaki kısmında hukukçuların görüşlerini geniş biçimde sunan gazetenin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın hükümet adına yaptığı ÖYM’lerle ilgili açıklamasına yer vermediği görüldü. Gazete haberinin detayında hukukçuların görüşlerine yer verirken ÖYM’leri demokrasinin önündeki engel olarak sundu. Hukukçuların ÖYM’lerin kaldırılması yönündeki görüşlerini geniş biçimde sunan gazetenin görüş aldığı hukukçulardan bazıları ise Ergun Özbudun, Ersan Şen ve Mehmet Uçum’du.    Konuyla ilgili olarak Fehmi Koru da Star’daki köşesinde görüşlerini belirtirken yazısında ÖYM’lerin kaldırılmasına karşı çıkanların kullandığı sert üsluba dikkat çekerek Cemaat’e yakın yazarları işaret etti. 

ZAMAN VE BUGÜN “ÖYM’LERİ

SAVUNMAYA DEVAM” DEDİ

Konuyla ilgili olarak ilk günden beri Cemaat’e yakın gazetelerin ÖYM’leri savunduğu bilinirken aynı gazetelerin önemli isimleri de köşelerin de bu görüşe paralel şeyler yazmışlardı. Özellikle Bugün’den Ahmet Taşgetiren ve Güntekin Avcı bu konuda birçok yazı yazmıştı.

Cemaat’e yakın gazeteler dün de bu tavırlarını sürdürdü. Zaman ve Bugün gibi gazeteler ÖYM’leri Bülent Arınç’ın açıklamalarını da sunarak savunmaya devam ettiler.

Arınç’ın ÖYM’lerle ilgili herhangi bir düzenlememiz bulunmuyor sözlerini haberlerinde sunan gazeteler AKP içerisindeki ayrışmaya da dikkat çektiler. Gazetenin önemli isimlerinden Gültekin Avcı da köşesinde ÖYM’leri savunmaya devam ederken ‘ÖYM’lerin getireceği kaos-6’ başlıklı yazısında ÖYM’lerin kaldırılmasını terör ve darbe ortamına zemin hazırlayacağını savundu.