Özel okullarda düşük ücretlere mahkûm edilen öğretmenler imza kampanyası başlattı. Açlık yoksulluk sınırının altında yaşamayı kabul etmediklerini vurgulayan öğretmenler, taban maaş talebinde bulundu.

Özeldeki öğretmenler taban maaş talep ediyor

Yaren ÇOLAK

Özel okul öğretmenleri düşük ücretler nedeniyle imza kampanyası başlattı. Bahçeşehir, Uğur, Okyanus gibi pek çok okuldan eğitimcinin içinde yer aldığı kampanyada, öğretmenlerin maruz bırakıldığı düşük ücretlere dikkat çekildi. Kimi asgari kimi de asgari ücretin altında maaş alan öğretmenlerin talebi düşük ücretlere insancıl bir iyileştirme yapılması.


Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Yürütme Kurulu Üyesi Ozan Fındık, Asgari Geçim İndirimi’nin (AGİ) kaldırılmasıyla beraber yaşanan mağduriyete dikkat çekti, insanca ücret ve yaşam şartları için mücadelelerinin devam edeceğini söyledi. Fındık, “Biz sendika olarak öğretmenin devletteki herhangi bir öğretmenden farklı maaş almaması gerektiğini düşünüyoruz. Bahçeşehir öğretmenleriyle birleştik ve onlarla beraber hareket ediyoruz” dedi.

Ümraniye Bahçeşehir Koleji’nde çalışan bir öğretmen de “Yıllardır özel okullarda ve dershanelerde çalışan bir öğretmenim. Çalışma şartları her geçen gün daha zorlaşıyor. Eğitim kurumlarının ticari bakışının altında en çok yine öğretmenler olarak bizler eziliyoruz. Enflasyon ve zamlarla birlikte zaten kötü durumda olan maaşlarımız, yapılıyor gibi gösterilerin zamlarla alım gücü anlamıyla daha da kötü hale geldi” ifadelerini kullandı.

ÖĞRETMENİN GÜNDEMİ GEÇİM DERDİ

Öğretmen, şöyle konuştu: “Özel okullarda 3500-4500 civarında olan öğretmen maaşları, bir anda asgari ücrete eşitlendi. Özel okul öğretmenlerinin mağduriyetinin giderilmesi için yasal bir düzenleme gerekiyor. Taban maaş ve eşit işe eşit ücret en önemli gündem maddemiz. Her birimiz bu sene okulumuzda kayıtlar iyi maaşlarda da düzelme olur ya da tersi olduğunda bu sene zam olmaz durumunu kanıksamış durumdayız. Genel talebimiz sektörün tüm bileşenleriyle bir taban maaşın belirlenmesi ve kurumlarında buna uygun şekilde planlama yapmaları.”

Yaklaşık 5 yıldır Çamlıca Bahçeşehir Koleji’nde çalışan bir başka öğretmen de AGİ’nin kalkmasıyla önemli bir kayıp yaşadıklarının altını çizdi. Öğretmenlerin huzursuz ve kaygılı olduğunu vurgulayan öğretmen, alt limitin 7 bin lira olması gerektiğini söyledi. Öğretmen, “4 bin 400 TL alıyorum. Geçim derdi yaşayan öğretmenlere en büyük desteği de veliler veriyor. Bir öğrenci okula yaklaşık 80 bin TL ödüyor” diye konuştu.