Özel okullar ocak ayında açıklanacak olan tavan zam fiyatını beklemeden fahiş zamlarla erken kayıt yapmaya başladı. Veliler bu durumdan mağdur olurken zam oranının TÜFE’yle sınırlandırılmasını istedi.

Özellerden erken fahiş zam oyunu
Fotoğraf: AA

Berkay SAĞOL

Özel okullar için 2023-2024 yılının tavan zam oranı ocak ayında açıklanacak. Geçen yıl getirilen yüzde 36’lık tavan zam uygulamasını yemek, servis ve kitap fiyatlarıyla delen özel okullar, bu yıl ise henüz açıklanmadan ‘erken kayıt’ adı altında fahiş zamlar yapıyor.

Okulların açılmasının üzerinden henüz sadece dört ay gibi bir süre geçmesine rağmen erken kayıt başvuruları ile aralık ayında kayıt yapılmaya başlandı. Erken kayıtlarda ise yasal olmayan bir şekilde zam oranı yüzde 85 ile yüzde 150 arasında değişiyor. 2022 yılında 50 bin TL ücret istenen bir öğrencinin 2023 yılındaki eğitimi için 112 bin TL, başka bir okuldaki bir öğrenci için ise 2022 yılında 80 bin TL istenirken önümüzdeki yıl için 175 bin TL eğitim ücreti istendiği belirtildi.

Bazı anaokullarında bile 100 bin lirayı aşan eğitim ücretleri alınırken bu şekilde yapılan zamlarla veliler daha da zor durumda kaldı. Üst sınır belli olmadan yapılan zamlarla özel okullar kârlarını artırırken öğretmenlerin düşük ücretlerle çalıştırılması da devam etti. Birçok okulda öğretmenler asgari ücretle çalıştırılırken fahiş zamlara rağmen sosyal güvencelerine de adeta el koyuluyor.

Özel Okul Velileri Platformu Sözcüsü Özgür Özkan, BirGün'e yaptığı açıklamada zammın sınırlandırılması gerektiğini söyledi. Özkan şunları aktardı: “Velilerin gelirleri her yıl TÜFE oranında artıyor, bu yüzden özel okulların zam oranı yıllık ortalama TÜFE’yle sınırlandırılmalı. Bizler öğrenci velileri olarak ücretlerde indirim bekliyoruz ve bu indirim müdahalesinin de ocak ayından önce yapılmasını talep ediyoruz. Okullar bu yıl tavan zam kararından ve ücret müdahalesinden etkilenmemek için velileri erkenden ikna etmeye çalışıyorlar. Normalde şubat ayında atılan kayıt yenileme mesajları bu yıl kasım ayıyla beraber başladı. Bakanlık zam oranını açıkladıktan sonra özel okulların aradaki farkı velilere iade etmesi istenecek ama bu da en iyi ihtimalle okullar tarafından bir yıl sonra geri veriliyor.”

TEK DERT TİCARET

Özel okulların yönetmeliği çok aleni bir şekilde sürekli deldiğini aktaran Özkan “Yapılacak bir indirimin tam şu anda olması gerekiyor yoksa bir anlamı kalmıyor. Yemek ücretlerinde de yüzde 300'lere varan zamlar var. Özel okullarda ticaret dışında başka bir dert yok. İstisna okullar tabi var ama yüzde 90'ı bu durumda” dedi.

Zamların kendilerine yansımadığını söyleyen Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali, “Patronlar velilerden almayı hesapladıkları ücretin hassasiyetini öğretmenler için göstermiyor. Öğretmenlere ekim ayı için verecekleri ücretin anlaşmasını nisan ya da mayıs aylarında yapıyor. Arada geçen o süre maaşların erimesi demek. Öğretmenlerin yüzde 80'i asgari ücretle çalıştırılıyor” diye konuştu.