Yurttaşların hastaneler için cepten yaptığı harcamalar son 3 yılda yüzde 43 arttı. Kişi başı sağlık harcamaları ise 2018’de yüzde 15,9 artarak 2 bin 30 TL’ye yükseldi. İTO’dan Öztürk, sağlık sisteminin özelleştirildiğine dikkat çekti, “Veriler bununla alakalı” dedi

Özelleştirme sağlığı vurdu: Hastaneler için cepten yapılan harcamalar yüzde 43 arttı

BERFİN ŞENGİL

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Sağlık Harcamaları istatistiklerine göre, 2018’de hanehalkının hastanelere cepten yaptığı harcamalar son 3 yılda yüzde 43 artış göstererek 10 milyar 975 milyon TL’ye ulaştı. Kişi başı sağlık harcamaları ise 2018 yılında yüzde 15,9 artarak 2 bin 30 TL’ye yükseldi. Bu tutarın yüzde 77,5’i devlet tarafından karşılanırken yüzde 17,3’ü yani 351 TL’si ise hanehalkı tarafından ödendi. Cepten yapılan harcamaların yüzde 40’ı ise hastaneler için yapıldı. Kişi başı sağlık harcaması 2012 yılından bu yana en fazla artışı 2018 yılında kaydetti.

YURTTAŞ ÖZELE MAHKÛM EDİLDİ

İstanbul Tabip Odası (İTO) Genel Sekreteri Osman Öztürk, sağlık sisteminin özelleştirildiğine dikkat çekti.

Öztürk, şöyle dedi:

“Özellikle özel hastanelerde ilave ücret adı altında alınan bir ücret var. Bu onunla alakalı… Vatandaşın özel hastaneye yönlendirilmesi, özelleştirme politikalarının sonucu. Hastanelerde her ne kadar SGK geçerli deniyorsa da aslında Sosyal Güvenlik Kurumu 100 lira ödüyorsa 200 lira da özel hastanenin alma hakkı var. Bunun bir denetimi olmadığı için de 300-400 lira da alabiliyor. Bu zaten vatandaşı özele mahkûm etmek demektir. Veriler de bununla alakalı.”

İTO Yönetim Kurulu Üyesi Güray Kılıç ise şöyle konuştu:

“Sağlıkta dönüşüm programıyla zaten iddia edilen şey ‘finansman açısından bunu primlerle karşılayacağız’dı. SGK’daki finansman da primlerden ve devletin verdiği katkıdan oluşuyor. Devlet aynı zamanda oluşan primin yüzde 25’i kadar bütçeden SGK’ya sağlık için para aktarıyor. Havuza bir de katılım payları geliyor. Bu katılım payları da devlet sağlık hizmeti alırken doğrudan cebinden para ödüyor prim dışında. SGK’ya ek para ödüyor. Sağlık harcamaları denen kavram sadece tedavi edici hizmetler değil. Onun dışında birinci basamağa dönük hizmetler, koruyucu hekimlik hizmetleri vs. de geçerli. Harcamalarda artış var. Sorun bu paranın ne kadarlığını devlet SGK ya da diğer kamu araçlarıyla olsun hastanelere aktarım şeklinde olsun ne kadarını devlet ne kadarını yurttaş ayrıca cepten ödüyor. Cepten ödemenin olmaması lazım.”