AKP’li Sancaktepe Belediyesi’nin tekel bayilerin alması gereken “Eğitim kurumları ile ibadethanelere mesafe uygunluk yazısı” ücretini yaklaşık 11 kat arttırarak 3 bin 500 TL’den 40 bin TL’ye çıkarmasına Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş da tepki gösterdi. Aybaş, “Sancaktepe Belediyesi’nin de aldığı karar tamamen ideolojik bir tavırdır ve kabul etmiyoruz” dedi.

Özgür Aybaş’tan AKP’li Sancaktepe Belediyesi’ne tepki: “Karar tamamen ideolojik ve kabul etmiyoruz”

İSMAİL ARI

AKP’li Sancaktepe Belediyesi’nin sosyal yaşama müdahale etmek ve ilçede alkol satışını zorlaştırmak için aldığı skandal karara Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş da tepki gösterdi.
Sancaktepe Belediyesi, ilçede alkol satışına engel olmak için tekel bayilerin alması gereken “Eğitim kurumları ile ibadethanelere mesafe uygunluk yazısı” ücretini yaklaşık 11 kat arttırarak 3 bin 500 TL’den 40 bin TL’ye çıkarmasını Türkiye Tekel Bayiler Platformu Başkanı Özgür Aybaş BirGün’e değerlendirdi.

İDEOLOJİK BİR KARAR

AKP’li belediyenin aldığı kararı kabul etmediklerini ve bu kararın ideolojik olduğunu vurgulayan Aybaş, “Bu mesafe meselesi sürekli bizim önümüze pişirilip pişirilip getiriliyor. Afyon’da da belediye başkanı ruhsat almak isteyen bayileri ‘biz bu günaha ortak olmayız’ diyerek mağdur etmişti. Yine Emniyet, bayileri asayiş bahane ederek zor durumda bırakıyor. Sancaktepe Belediyesi’nin de aldığı karar tamamen ideolojik bir tavırdır. Bu sorunu çözmesi gereken bizim aidat ödediğimiz odalardır. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de ‘ben esnafımın yanındayım, böyle bir şey olmaz’ demiyor” dedi.

ARTIK UYDU GÖRÜNTÜSÜNE BAKILIYOR

Sancaktepe Belediyesi’nin tekel bayiler için 40 bin TL’ye çıkardığı “Eğitim kurumları ile ibadethanelere mesafe uygunluk yazısı”na dair de bilgi veren Aybaş, “Tekel bayi açılacağı zaman veya bir tekel bayi devredildiği zaman en yakın cami ve eğitim kurumu arasında ölçüm yapılıyor. Öncede bir ibadethane ve eğitim kurumu aynı sokakta değilse 100 metreden fazla mesafe oluyordu ve bu yazı veriliyordu. Ancak artık son zamanlarda kuş uçuşu mesafeyi baz alıyor ve uydu görüntüsü üzerinden bu hesaplamayı yapılıyor. Yani eğitim kurumu ve ya ibadethane bir arka sokaktaysa artık bu mesafe uygun yazısını yine alamıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

ozgur-aybas-tan-akp-li-sancaktepe-belediyesi-ne-tepki-karar-tamamen-ideolojik-ve-kabul-etmiyoruz-931025-1.
Özgür Aybaş

NE OLMUŞTU?

İktidar, 2013 yılında 4250 Sayılı ‘’İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu’nda” bir değişiklik yaptı. Yapılan değişikliğe göre, alkollü mekanlar ile alkol satışı yapılan yerlerin örgün eğitim kurumları, öğrenci yurtları ile ibadethaneler arasında kapıdan kapıya en az 100 metre mesafe bulunması gerekiyor.

Ancak, AKP’li Sancaktepe Belediyesi de bu kanuna dayanarak ilçede alkol satışına engel olmak için tartışmalara neden olacak bir karara imza attı. Sancaktepe Belediyesi, tekel bayiler, alkol satışı yapmak isteyen zincir marketler ve eğlence mekanları için 3 bin 500 TL’ye verdiği mesafe uygunluk yazısına 2022 yılında geçerli olmak üzere zam yapma kararı aldı.

Sancaktepe Belediye Meclisi’nde AKP’li ve MHP’li meclis üyelerinin oy çokluğuyla geçen teklifle, tekel bayiler 3 bin 500 TL olan mesafe uygunluk yazısı ücreti 11 kattan fazla artırılarak tam 40 bin TL’ye çıkarıldı. Alkol satmak isteyen zincir marketler ile eğlence mekanları için de 3 bin 500 TL’ye verilen mesafe uygunluk belgesi 17 kattan fazla artırılarak 60 bin TL’ye çıkarıldı.