Özgür basını susturamayacaksınız
Fotoğraf: Evrensel

HABER MERKEZİ

Basın İlan Kurumu tarafından Evrensel’in resmi ilan ve reklam hakkının iptaline yönelik tepkiler devam ediyor. Eskişehir’de toplanan yurttaşlar "Özgür basın susturulamaz" dedi.

Evrensel Gazetesi’nin Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından 3 yıldır hukuksuzca gaspedilen resmi ilan ve reklam hakkının 22 Ağustos’ta tebliğ edilen kararla tümüyle iptal edilmesine yönelik tepkiler devam ediyor. Eskişehir’de bir araya gelen Evrensel okurları, dayanışmayı büyüteceklerini vurgulayarak "Evrensel susmadı, susmayacak" dedi. Evrensel’in reklam hakkının iptal edilmesi nedeniyle bir araya gelen çok sayıda yurttaş ve kurum temsilcisi, "Özgür basın susturulamaz", "Yasaklar bizi yıldıramaz”, “Evrensel susmaz, gerçeği yazar” sloganları attı.


Eyleme grevlerinin 59’uncu gününde olan Atışkan Alçı işçileri, TGS Eskişehir Temsilcisi Şenay Birlik Yıldırım, ÇGD Eskişehir Şube Başkanı Can Hacıoğlu, CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, Türkiye Yazarlar Sendikası Eskişehir Temsilcisi Ömer Asaf Tosun, SES Eskişehir Şubesi Eş Başkanları Umut Özge Yılmaz ve Birtürk Özkavak da katıldı.

‘BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ’ VURGUSU

Protestoların ardından açıklamalar gerçekleştirildi. TGS Eskişehir Temsilcisi Şenay Birlik Yıldırım, Evrensel’in ve çalışanlarının yalnız olmadığını söyledi. BİK’in bu haksız ve hukuksuz kararına karşı olduklarını belirten Yıldırım, “Biliyoruz ki seçim yaklaşırken bu tür uygulamaları daha sık göreceğiz. Bugün Evrensel’e uygulanan bu yaptırımlar, yarın diğer özgür, tarafsız basın kuruluşlarına da uygulanmaya çalışılacak. Biz birlikte güçlüyüz ve bu mücadeleyi birlikte büyüteceğiz” dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü de AKP iktidarının kendinden olmayanları susturmak için çalıştığını söyledi. Süllü, “Bugün burada Anayasa Mahkemesi kararlarına, Basın Kanunu’na ve BİK’in kuruluş amaçlarına aykırı bir kararı protesto etmek için toplandık. BİK artık iktidarın sopası olarak kullanılıyor. BİK’in amacı ilanların dağıtımında adaleti sağlamakken ne yazık ki tam tersi bir uygulama görüyoruz. İktidar, BİK’i kendinden olmayanları susturmak için aracı olarak kullanıyor. Bu kararı asla kabul etmiyoruz. Öylesine çaresizler ki kendilerinden olmayanları susturmak üzere hareket ediyorlar. Biz buna ‘evet’ demeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

DAYANIŞMAYI BÜYÜTME GÜNÜ

Konuşmaların ardından Evrensel gazetesi okurları adına Türkiye Yazarlar Sendikası Eskişehir Temsilcisi Ömer Asaf Tosun, basın metnini okudu. Alınan kararın Evrensel’e karşı ekonomik boğma, siyasi susturma hamlesi olduğu söyleyen Tosun, "Gün Evrensel’e sahip çıkma ve dayanışmayı büyütme günüdür" dedi. Evrensel’in 27 yıldır nice iktidar, nice bürokratlar gördüğünü hatırlatan Tosun, “Nice yanlışı yazdı. Nice saldırıyı göğüsledi. Haber peşindeyken gözaltına alınan ve katledilen Metin Göktepe’nin gazetesi Evrensel; emeğin sesi, gerçeğin habercisi olmaktan tek bir an bile geri adım atmadı. Milyonerlerin değil milyonların gazetesi olma iddiasından hiç vazgeçmedi. Evrensel susmadı, susmuyor, susmayacak. Tüm Eskişehir kamuoyunu, emek ve demokrasi güçlerini, işçileri, emekçileri işçi sınıfının gazetesine sahip çıkmaya davet ediyoruz. Evrensel’i okuyalım, okutalım, basılı gazeteyi alalım, e-gazeteye abone olalım. Çünkü Basın İlan Kurumu’nun bu hukuksuz kararını boşa düşürecek olan bu dayanışma olacaktır” şeklinde konuştu.