Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından 1987 yılından beri verilen Basın Özgürlüğü Ödülü İstanbul Taksim’deki The Marmara Otel’de düzenlen...

RAMAZAN VAR

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından 1987 yılından beri verilen Basın Özgürlüğü Ödülü İstanbul Taksim’deki The Marmara Otel’de düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Törenin açılış konuşmasını yapan TGC Başkanı Orhan Erinç, “Sorunlarımızın başında terörist konumunda yargılanan meslektaşlarımız geliyor. Özel yetkili mahkemelerin usul ve esasta yaptığı hatalardan üst düzey yönetici ve yargı görevlilerinin dile getirdiği eleştiri ve suçlamalar gündemdeyken görevlerini sürdürmelerinin sağlanmasını hukukla bağdaştıramıyoruz” dedi. Erinç, masumiyet karinesinin de yok sayıldığını ifade ederek, iddianameler haber, yazı, haber kaynakları ile görüşmelerin dayanak gösterilerek, oluşturulduğuna da dikkat çekti. Açılış konuşmasının ardından, ödül kişi dalında basın özgürlüğü konusuna yaptığı çalışmalar nedeniyle gazeteci Ferai Tınç’a verildi.

ÇOKSESLİLİĞİN DÜĞMESİ KAPATILIYOR
“Gazetecileri terörist ilan etmek, basında çok sesliliğin düğmesini kapatmak için uydurulmuş bir kılıftır” diyen Tınç, özgürlüklerin güvenlik gerekçe gösterilerek kısıtlandığını, ancak bir toplumda güvenliğin ancak yurttaşların özgür yaşamaları ile mümkün olduğunu belirtti. Tutuklu gazeteciler adına ise ödül, Aram Yayınları İmtiyaz Sahibi Bedri Adanır ve Zeynep Kuray’a verildi. Adanır adına ödülü ablası Kadriye Adanır alırken, Zeynep Kuray’ın ödülünü ise yine ablası Sema Kuray aldı.

ZEYNEP’İ ZAPTEDEMEYECEKLER!
Sema Kuray, ödülü aldıktan sonra yaptığı konuşmada ANF ve BirGün gazetesi muhabiri Zeynep Kuray’ın cezaevinde hala yazmaya devam ettiğini ifade ederek, “Duvarların onu durdurmayacağını biliyoruz” diye konuştu. Sema Kuray, ayrıca Zeynep Kuray’ın ödülü bütün tutuklu gazeteciler adına aldığını ifade etti. Özgür ruhlu olan kardeşinin her zaman ezilenlerin yanında yer aldığını belirten abla Kuray; Kardeşim sadece yazı yazdığı için içerde. İçerde olduğu için çok üzülüyoruz, ancak onu o duvarlar durduramayacak” dedi. Kurum dalında ödül, gazeteci ve yayıncılar üzerindeki baskıları sürekli dile getirmesi nedeni ile Türkiye Yayıncılar Birliği’ne verildi. Ödülü Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Celal Metin Zeynioğlu aldı. Zeynioğlu, ülkede her yıl ağırlaşan düşünce özgürlüğü savaşımı olduğunu belirtti. Törende konuşan yayıncı ve yazar Ragıp Zarakolu ise, Türkiye’de hala demokratik bir anayasa yapılamadığını belirterek, “Eşitlik, kardeşlik, adalet ve hürriyet” vurgusu yaptı.

Bu arada, törende, Sürekli Basın Kartı taşıma hakkı kazanan 98 TGC üyesine de anı plaketi verildi. Törene, Ragıp Zarakoğlu Sedat Ergin ve Nedim Şener’in de aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı. Tören Yemek ve kokteyl ile sona erdi. Zeynep Kuray’a Nisan ayı başında Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri Yarışması’nda da Jüri Onur Ödülü verilmişti.