Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından yapılmak istenen ancak Diyarbakır Valiliği’nin izin vermediği mitinge...

HEY GİDİ İLERİ DEMOKRASİ, SEN NELERE KÂDİRSİN!
Özgürlük mitingine katılanları ‘özgürlük hakimleri’ tutuklattı!

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından yapılmak istenen ancak Diyarbakır Valiliği’nin izin vermediği mitinge polisin müdahalesi nedeniyle çıkan olaylarda gözaltına alınan 87 kişi, 3. yargı paketi kapsamında atanan "Özgürlük hakimleri"nce sorgulandı. Zanlıların 17'si tutuklandı.

ÇOCUKLARI DA SORGULADILAR
Edinilen bilgiye göre, 14 Temmuz'da Diyarbakır'da düzenlenecek olan ancak Valiliğin izin vermediği mitingle ilgili gösterilere katıldıkları için gözaltına alınan ve adliyeye çıkarılan 14'ü çocuk 87 kişiden 48'i savcılıktaki ifade işleminin ardından salıverildi. 39 kişi ise tutuklama talebiyle sorgu hakimliğine sevk edildi.

ÖRGÜT ADINA SUÇ İŞLEMİŞLER
"3. Yargı Paketi" kapsamında özel yetkili hakim ve savcılar yerine görevlendirilen ‘özgürlük hakimlerince sorguları gerçekleştirilen 39 kişiden 17'si, "Örgüt adına suç işlemek" suçlamasıyla tutuklandı, 22 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

‘Demokratik haklara faşizan yaklaşım’

BDP Genel Merkezi de Diyarbakır’da kana bulanan mitingi ve sonrasındaki süreci yazılı bir açıklama yaparak değerlendirdi. Açıklamada, “Bugün ne yazık ki Türkiye en temel insan hak ve özgürlüklerini ayaklar altına alan, en demokratik bir hakkın kullanılmasına dahi tahammül gösteremeyen, halkın barış ve özgürlük taleplerini şiddetle bastırmaya kalkışan bir siyasi iktidar ve onun faşizan-ırkçı uygulamalarıyla karşı karşıyadır” denildi.

BDP’lilerden Şahin’e cevap

Olayların ardından “O milletvekillerinin orada ne işi vardı? Eylemci misiniz, vekil misiniz?” diyen Diyarbakır Valisi’ne destek çıkan ve validen daha skandal açıklamalar yapan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e BDP’liler tepkili. Yapılmak istenen toplantı bir anlamda terör örgütü toplantısıdır. Başka türlü değerlendirmek akıl tutulması olur. Diyarbakır’da bölücü terör örgütüne hizmet eden zavallı 18 milletvekili var. Bir milletvekili hukuki eyleme katılır, hukuksuz eyleme katılmaz” diyen Şahin’e BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, “Böylesine ağzı rezil bir kişiden hem hukuken hem siyaseten hesabını soracağız. Hakettiğinden fazlasının hesabını soracağız. Böyle korkaklar ancak fikirle, sandıkla yarışamadıkları insanlara karşı Saddam gibi silahlı güçlerini üzerine gönderirler. Böyle kişilerin böyle makamlarda olması Türkiye için de utanç vericidir. Ancak böylelerinden Türkiye’yi en kısa sürede kurtaracağımızı da halkımıza müjdelemek isteriz” diye tepki gösterdi. Altan Tan ise “İdris Naim Şahin daha sayı saymasını bile bilmiyor. 26 milletvekilini 18 gördü. Hâlâ şaşo-başo (şaşı) görüyor. Zavallı birini görmek istiyorsa aynaya baksın. Ondan sonra da takla atsın. Biraz oynasın kendisine inanırız” diye konuştu. Ertuğrul Kürkçü de “Bakan’ın seviyesine inmeyeceğim, çok üzgünüm. O lisanı bilmiyoruz. Türkiye’de kanunları anayasadan ve Meclis’ten biliyoruz; buna göre de yurttaşlar önceden izin alınmaksızın saldırısız ve silahsız gösteri yapma hakkına sahiptirler. Keşke AKP’li vekilleri de orda görmüş olsaydık. O zaman bütün tablo çok daha farklı olabilirdi” dedi.