Yargıtay-MİT-Çakıcı isimleri etrafında dönen skandalda ilk defa Yargıtay'la ilgili bir kamu gö

İnan GEDİK - Ankara

 

Yargıtay-MİT-Çakıcı isimleri etrafında dönen skandalda ilk defa Yargıtay'la ilgili bir kamu görevlisine "Alaattin Çakıcı'ya yardım etmek" suçundan dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya'nın Koruma amiri Mustafa Kamalak hakkında "Çakıcı çetesine yardım ettiği" iddiasıyla 1 yıl hapis istemiyle ceza davası açtı.

Davanın iddianamesinde Çakıcı'nın firarından dolayı hakkında dava açılan ve Başkan Eraslan Özkaya'nın yazlığının tamirat işlerini üstlenen Hakkı Süha Şen ile ve diğer sanık Nizamettin Özoğlu'nun Çakıcı için "tavassut" girişimlerinde bulunmak üzere Yargıtay'a gittikleri, bu ziyaret sonrasında Mustafa Kalamak'ın "görevlilerce yapılan fiziki takip sırasında", adı geçen sanıkları Yargıtay binasının önünden yolcu ettiği belirtiliyor. Kamalak'ın sanıkları yolcu ederken fotoğrafları da çekildiği belirtildi.

 

TANIK FOTOĞRAFLAR

İddianamede sanık Nizamettin Özoğul ile Mustafa Kamalak arasında yapılan görüşmede, Çakıcı'nın Yargıtay'da bozulan dosyasına avukat vasıtasıyla tekrar itiraz dilekçesi verilerek dosyanın dönüşünün uzatılması konusunun konuşulduğu belirtildi.

Ayrıca Hakkı Süha Şen ile Mustafa Kamalak arasında yapılan görüşmede de tashihi karar (karar düzeltme) yoluna başvurulması halinde dosyanın 1 ya da 2 ay daha Yargıtay'da kalacağına ilişkin görüşmelerin tespit edildiği belirtildi. Kamalak'ın Hakkı Süha Şen, Nizamettin Özoğlu ve Kaşif Kozinoğlu ile birlikte Çakıcı dosyasının Yargıtay'da bulunduğu safhada "sanık lehine karar çıkartılması, olmadığı takdirde verilecek kararın geciktirilmesi konusunda tavassutta bulunarak" çıkar amaçlı suç örgütü liderine yardım etmek suçunu işledikleri iddiası da iddianamede yer aldı.

Sanıkların tavassut girişimlerinin Çakıcı dosyası ile ilgili karar verecek olan Yargıtay 1. Ceza Dairesi'ne ulaşamamaları nedeniyle "başarısızlıkla" sonuçlandığı "Dosya üzerinde karar vermekle yetkili Yargısal mercie ulaşamamaları nedeniyle taleplerini iletememiş olmaları göz önüne alınmıştır" şeklinde ifade edildi.

Sanıklar hakkında "hakimler üzerinde nüfuz kurmak" suçundan dava açılmadığı ancak dosya kapsamında toplanan deliller çerçevesinde Kamalak ve diğer sanıkların eylemlerinin TCK 314/ 1 kapsamında "çeteye yardım" suçunu oluşturduğu ve 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanması gerektiği belirtildi.