Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Diğer insanların sokağa çıkmadığı dönemde 65 yaş ve üstünün belirli sınırlarla, birkaç saat dolaşmalarına izin verilecektir diye düşünüyorum" açıklamasında bulundu

Özlü: 65 yaş ve üstüne hafta sonu sokağa çıkma izni verileceğini düşünüyorum

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, hafta sonu diğer insanların sokağa çıkmadığı günlerde 65 yaş ve üstündeki kişilere sokağa çıkma izni verilmesinin doğru olacağını söyledi.

Habertürk TV’de "Para / Gündem" programına katılan Prof. Dr. Tevfik Özlü, “65 yaş ve üstü için bir esneme bekliyor musunuz? Bilim Kurulu’nun böyle bir tavsiyesi var mı?” sorusuna şu yanıtı verdi:

"Ben kendi adıma, böyle bir kararın doğru olacağına inandığımı söylemiştim. Büyüklerimiz çok uzun zamandır evde mahsur kaldılar. Bu hem bedensel hem de ruh sağlıkları için büyük bir risk. Artık onları mobilize etme zamanı geldi. Bunu yaparken onları korumamız gerekiyor. Bu da mümkün görünüyor."

Tevfik Özlü, Bilim Kurulu'nun son toplantısında da bu konunun ele alındığını belirterek, "Büyüklerimizi riske atmadan nasıl yapabiliriz, bunun planlanması gerekiyor. Sanırım bu çalışmalar yapıldı" dedi.

Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi, muhtemelen hafta sonunda, diğer insanların sokağa çıkmadığı dönemde 65 yaş ve üstünün belirli sınırlarla, birkaç saat dolaşmalarına izin verilecektir diye düşünüyorum ben."

SOKAĞA ÇIKMA İZNİ BELİRLİ KURALLARA BAĞLI OLACAK

Öte yandan kulislerden alınan bilgiye göre, Erdoğan’ın bugün yapılacak kabine toplantısından sonra açıklaması beklenen 65 yaş üstüne sokak izni belli kurallara bağlı olacak. İllerin ve ilçelerin yaşlı nüfus yoğunluğuna bakılarak, bu izinler yaş kademelendirmesi yapılarak kullandırılacak. Bu konudaki yetki, il pandemi kurullarında olacak. Her il 65 yaş üstü yurttaşlara getirilecek izinlerle ilgili şartları belirleyebilecek. Örneğin, Ankara’nın Çankaya ilçesinde yaşlı nüfus daha yoğunsa, bu bölgedeki 65 yaş üstü yurttaşların tamamı aynı anda sokağa çıkamayacak. 65-70 yaş arası ile 70 yaş üstü ayrı ayrı saatlerde sokağa çıkabilecek. Kademeli olarak sokağa çıkılacaksa, bu kişilerin izin saatleri 3 saatten az olabilecek. Yaş gruplarına göre izin süresinin birer saat olabileceği belirtiliyor.

20 YAŞ ALTINA YASAK DEVAM EDECEK

Sokağa çıkma yasağının uygulandığı hafta sonları geçerli olacak 65 yaş üstü izni kapsamında, bu kişiler evlerinin bulunduğu bölgedeki bir kilometrelik alan dışına çıkamayacaklar. Yakında park varsa buralara girebilecek ve yürüyüş yapabilecekler. Ancak, sokakta en fazla iki kişi sosyal mesafe kurallarına uyulması şartıyla, yan yana yürüyebilecek. Araç kullanmayacaklar. 20 yaş altına getirilen sokağa çıkma yasağının ise bayram sonuna kadar devam edeceği belirtiliyor.