20 bin radyoloji çalışanını ilgilendiren düzenleme Cumhurbaşkanı kararıyla kaldırıldı. TÜMRAD-DER Başkanı Aslanoğlu, “Özlük haklarımızın kaldırılmasına ilişkin zemin hazırlama olarak değerlendiriyoruz” dedi

Özlük haklarımızı gasp ediyorlar

Seda BALMUMCU

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla ‘Radyoloji, Radyom ve Elektrikle Tedavi Müessesleri Hakkında Nizamname kaldırıldı. Nizamnamenin kaldırılmasına tepki gösteren, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) Genel Başkanı Heybet Aslanoğlu, “Bu mevzuatın kaldırılması, insanların korumasız kalması kansere davetiye çıkarıyor” dedi. 1937 yılında yürürlüğe giren nizamname Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre kaldırıldı. Radyasyona maruz kalan yaklaşın 20 bin çalışanı ilgilendiren nizamname, radyoloji departmanlarının standartlarını, çalışanların özlük haklarını ve çalışma süreleri gibi birçok şeyi kapsıyor.

SÜRPRİZ OLDU

Nizamnamenin eski olduğunu, güncellenmesi gerektiğini ancak emek ve meslek örgütlerinden habersiz yapılmaması gerektiğini belirten Aslanoğlu, “Nizamname, rutin tüm çalışmayı düzenleyen bir mevzuat. Biz her sene radyasyona maruz kaldığımız için şua izni kullanıyor ve bunu da düzenleyen bir mevzuattı. Güncellenmesine ihtiyaç vardı, dernek olarak ilgili bakanlıklara yazılı talepte bulunduk. Günümüzün ihtiyaçlarına göre güncelleyelim dedik. Fakat Bakanlık hiç bir talebimizi dinlemediği gibi, sabah uyandığımızda biz ve 20 bin çalışan bir sürprizle karşılaştı” dedi. Bakanlığın bir yönetmelik çalışması içerisinde olduğunu ancak kendilerinin bu konuda hiçbir bilgisi olmadığına dikkat çeken Aslanoğlu, “STK’lerden emek ve meslek örgütlerinden habersiz, yangın mal kaçırırmışçasına yapılan bir işlem. Şuan düzenleyici bir mevzuat kalmadı ortada, bir kaos söz konusu. Bu iş yerlerinde büyük bir huzursuzluğa neden olmaya başladı. Sabahtan beri telefonumuz susmuyor, çalışanlar endişeli: ‘Çalışma sürelerimiz uzadı mı, şua iznimiz kalktı mı?’ diye soruyorlar” ifadelerini kullandı.

İŞVERENE YARAYACAK

“Radyoloji çalışanları hukuki anlamda korumasız kaldı” diyen Aslanoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Özlük haklarımızı koruyan bir çok kanun var ama asıl belirleyici olan mevzuat bu tüzüktü. Bu tüzüğün kaldırılması, şehir hastanelerine ve özel sektöre hizmet ediyor. Radyoloji çalışanlarının şua izinleri, fiili hizmet gibi haklar iş verenler tarafından hoş karşılanmıyordu. Bu izinleri yani hakları asgari düzeye indirilecek şekilde yeni bir düzenlemeye gideceklerini düşünüyoruz. Bu şua izinlerimizin, özlük haklarımızın kaldırılmasına ilişkin zemin hazırlama olarak değerlendiriyoruz. Biz şua izinlerimizde, aylarca radyasyona maruz kaldığımız için dinlenerek ve uzak kalarak etkilerini atıyoruz. Bunlar ortadan kalkınca kanser başta olmak üzere bir çok hastalığa kapı aralamış olursunuz. Bu mevzuatın kaldırılması, insanların korumasız kalması kansere davetiye çıkarıyor.”