Meclis’te, Arınç’ın HDP’li Aydoğan’a yönelik “Hanımefendi sus, bir kadın olarak sus” diye bağırmasını Aydoğan BirGün’e değerlendirdi. Aydoğan, “Özrü kabahatinden büyük” dedi

‘Özrü kabahatinden büyük’

BURCU CANSU- burcucansu@gmail.com

Suruç Katliamı ve sonrasında yaşanan olaylar nedeniyle önceki gün olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulu’nda sataşma gerekçesiyle söz alan Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’a, “Hanımefendi sus, bir kadın olarak sus” diye bağırmasına yönelik tepkiler sürüyor. Arınç’ın cinsiyetçi söylemi üzerine Meclis’te HDP ve CHP Milletvekilleri Arınç’ın tavrını kınayan ve özür bekleyen açıklamalar yaptı. Arınç, Twitter hesabından yazdığı mesajda, “Yüce Meclis çatısı altında görev yapan hiçbir sayın milletvekiline sözlü veya fiili müdahalede bulunmak tarzım değildir. Ancak konuşmam sırasında ısrarla müdahalede bulunan bir kadın milletvekiline ‘Hanımefendi sus. Bir kadın olarak sus’ demek, Meclis disiplini gereği söylenmiş sözdür. HDP Milletvekilleri şov yapıyorlar, hedef saptırıyorlar” diyerek kendisini savundu.

“Arınç’ı tanıyoruz”
Arınç’ın “Bir kadın olarak sus” dediği HDP Miletvekili Nursel Aydoğan, BirGün’e konuştu. Aydoğan, Arınç’ın kullandığı eril dilin yeni olmadığını belirterek, şunları söyledi:

“Biz 8 yıldan bu yana parti olarak Meclis’teyiz ve 8 yıldır bu eril dile tanıklık ediyoruz. Özellikle bize ve özgürlükçü duruşu olan CHP’li kadın milletvekillerine yönelik bu sözel şiddet durumu devam ediyor. Yeni bir şey değil. Biz bu anlayışı Arınç’ın, ‘kadının kahkaha atmaması gerektiğini savunması’, ‘Vajina sözcüğünü duymaktan utanması’, ‘bikinili kadına ‘iffetsiz’ demesinden’’ çok iyi tanıyoruz. Bir taraftan barış için mücadele ederken bir taraftan da bu köhnemiş zihniyetle mücadele ediyoruz.”

‘Pavey, kasıtlı değildi’
Aydoğan, Arınç’ın özür dilemesi gerekirken, “Meclis disiplini gereği söylenmiştir. HDP Milletvekilleri şov yapıyor, hedef saptırıyor” açıklamasını “Özrü kabahatinden büyük” diye niteledi. Arınç’ın özür dilemeyeceğini geçmişte yaşadıklarından iyi bildiklerini belirten Aydoğan, “Meclis’te kadına yönelik sözel şiddet kullanmada en fazla sabıkası olan kişi Arınç’tır. Geçmiş pratiklerine de baktığımızda hiç özür dilemediğini, hatta özrü kabahatinden daha büyük olacak açıklamalar yaptığını biliyoruz. Bizi şov yapmakla nitelemesi de şüphesiz ki özrü kabahatinden daha büyük bir tutumdur. Halk artık bu zihniyeti tanıyor” diye konuştu.

TBMM Başkanvekili Şafak Pavey’e yönelik eleştiriler konusunda da Aydoğan, ‘’Tutumundan dolayı eleştirdik ama kendisini tanıyoruz. Bunun ilk kez Meclis’i yönetmesiyle ilgili olduğunu düşünüyorum. Kasıtlı bir tutumu olduğunu düşünmüyorum” dedi.