Doç. Dr. İbrahim Öztürk’ün İstanbul Ticaret Üniversitesi’ndeki dersi sırasında söylediği iddia edilen “benim ailemin düşüncesine göre...

AYŞEGÜL SAVAŞTA
Doç. Dr. İbrahim Öztürk’ün İstanbul Ticaret Üniversitesi’ndeki dersi sırasında söylediği iddia edilen “benim ailemin düşüncesine göre Alevi kadınları o...dur’ sözlerine tepki geldi. Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Turan Eser “unvanları geri alınsın. Suç duyurusunda bulunacağız”, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Başkanı Kazım Genç “bilim dünyasıyla ilişkisi kesilmelidir. Savcıları göreve çağırıyoruz”, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Genel Sekreteri Mehmet Sarıyar ise “hukuki yollara başvuracağız” dedi.
Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. İbrahim Öztürk de sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyledi. DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız da Meclis’e bir soru önergesi verdi. Marmara Üniversitesi de Öztürk Hakkında soruşturma başlattı.


UNVANLARI DERHAL GERİ ALINSIN’
Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Turan Eser şunları söyledi; “ABF olarak bu şahsın görevine derhal son verilmesini ve akademik unvanlarının derhal geri alınmasını istiyoruz. Üniversitede açılan soruşturmanın sonuçlarına uygun olarak suç duyurusunda bulunulacağız.”
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Av. Kazım Genç ise, “ağza dahi alınmayacak, hiçbir ahlak ölçüsüne sığmayacak bu aşağılık tabiri kullanan birisi bilim insanı değil ancak Kerberos olabilir” dedi. Türkiye toplumunun Alevi kültürüne küfür eden böylesi bir insan için yapılacak en önemli şeyin bilim insanlığı kimliğini kirletmesine izin vermemek olduğunu belirten Genç, “inançlarımıza yönelik küfür eden bu kişiye karşı Cumhuriyet savcılarını göreve çağırıyoruz” dedi.


‘HUKUKİ YOLLARA BAŞVURACAĞIZ’
Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Genel Sekreteri Mehmet Sarıyar, “şeriat özlemi ile yananların, bu düşüncelerini gerçekleştirmek için bilinçli olarak Aleviliği ve Alevileri seçtiğini, fırsat buldukları her platformda hakaretlerini dillendirdiklerini açıkladı. Sarıyar, “biz, bir suratımıza tokat atılınca ötekini dönecek değiliz. Hakkımızı demokratik yollardan, hukuk yollarından arayacak ve sonuna kadar gideceğiz” dedi.
ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras da bir açıklama yaptı. Uras, “son dönemlerde Alevi toplumuna yönelik ırkçı, ayrımcı, dışlayıcı ve hakaret dolu ifadeler kullanmak sıradanlaşıyor. Öğretim üyesi payesi ile sözde eğitim veren bir kişinin, Alevi kadınlarına yönelik aşağılayıcı ifadesini ve hakareti esefle kınıyoruz” dedi.